MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dieta paleolityczna czy jaskiniowców ma naśladować nawyki...
fot. Jennifer Burk/unsplash.com

Modne diety często prowadzą do tycia. Sprawdź opinie, zanim wypróbujesz jedną z nich. Zobacz, które popularne diety są skutecznne

Dieta paleo

Dieta paleolityczna czy jaskiniowców ma naśladować nawyki naszych przodków – myśliwych-zbieraczy z okresu paleolitu. Menu stworzone ok. 20 lat temu przez dr Lorena Cordaina zawiera sporo mięsa, ryb i jajek, a przy tym warzywa, orzechy, pestki, tłuszcze roślinne i trochę owoców. Wyklucza jednak zboża i produkty mleczne, większość owoców i sporo warzyw. Z tego powodu już od początku budziła zastrzeżenia ekspertów.

Choć jadłospis paleodiety obfituje w nieprzetworzone produkty i kładzie nacisk na spożywanie wartościowego białka, w ciągu 2 miesięcy może powodować wzrost nietolerancji glukozy i poziomu insuliny, podwajając ilość tkanki tłuszczowej. Choć może zmniejszać wydzielanie niektórych zapalnych związków, podnosi poziom TMAO, który nasila proces miażdżycowy.

Dieta w stylu paleo powoduje niekorzystne zmiany w mikroflorze jelitowej i podnosi ryzyko rozwoju chorób serca, metabolicznych oraz otyłości, na dłuższą metę nie jest więc polecana.

Zobacz również

Łęczycki Budżet Obywatelski. W piątek rusza zgłaszanie projektów

NOWE
Łęczycki Budżet Obywatelski. W piątek rusza zgłaszanie projektów

Modernizacja bazy turystycznej jest priorytetem. Rozmowa z Pawłem Mikołajewskim

NOWE
Modernizacja bazy turystycznej jest priorytetem. Rozmowa z Pawłem Mikołajewskim

Polecamy

Pożar altany w Katowicach. Nad ranem ogień zajął całą konstrukcję

Pożar altany w Katowicach. Nad ranem ogień zajął całą konstrukcję

Sosnowiecki policjant po służbie ruszył za sprawcą kolizji, który miał kilka promili

Sosnowiecki policjant po służbie ruszył za sprawcą kolizji, który miał kilka promili

Po co zmarłemu znieczulenie? Ekspert tłumaczy, o co chodzi

Po co zmarłemu znieczulenie? Ekspert tłumaczy, o co chodzi