MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsza fasolka szparagowa z bułką tartą. Nietypowy dodatek podkręca smak tej potrawy. Zobacz, jak zrobić idealną fasolkę z bułką

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Fasolka szparagowa z chrupiącą bułką tartą to pomysł na pyszny, letni obiad
Fasolka szparagowa z chrupiącą bułką tartą to pomysł na pyszny, letni obiad 123rf/bhofack2/zdjęcie ilustracyjne
Jędrna fasolka z chrupiąca bułką tartą i czosnkiem to pomysł na pyszny, letni obiad. Choć czosnek nie jest typowym dodatkiem do tego popularnego dania, to doskonale podkreśla jego smak. Fasolka z bułką tartą może nam zastąpić cały posiłek, ale jeśli chcesz, podaj ją z ziemniakami i jajkiem sadzonym. Pasuje także jako dodatek do kotletów.

W skrócie:

Zastanawiasz się, jak zrobić najlepszą fasolkę szparagową z bułką tartą? To proste, ale trzeba przestrzegać kilku wskazówek. Przede wszystkim fasolka nie może być rozgotowana. Powinna pozostać jędrna, dlatego nie gotuj jej zbyt długo. Zieloną fasolkę szparagową gotujemy ok. 7 minut, a żółtą 10. W trakcie gotowania sprawdzaj widelcem, czy fasolka jest dość miękka. W tym czasie przygotuj bułkę tartą. Tutaj też ważny jest jeden trik. Najpierw podpraż suchą bułkę bez tłuszczu na patelni. Dopiero, gdy zacznie brązowieć, dodaj masło. Bułka brązowieje bardzo szybko, więc nie możesz przegapić tego momentu, żeby się nie spaliła. Dzięki tej metodzie bułeczka będzie chrupiąca i złocista. Pod koniec smażenia dodaj do niej posiekany czosnek. To podkręci smak fasolki. Ten sposób zdradziła mi niedawno koleżanka i muszę przyznać, że jest fenomenalny. Spróbuj, a przekonasz się, jak pyszna jest fasolka z bułką tartą i odrobiną czosnku.

Fasolka szparagowa z bułką tartą - pomysł na letni obiad

Czas przygotowania: 20 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej,

  • 2 łyżki masła,

  • 2 łyżki bułki tartej,

  • 2 ząbki czosnku,

  • sól.

Jak zrobić fasolkę szparagową z bułką tartą?

  1. Fasolkę umyłam i odcięłam twarde końcówki.

  2. Przełożyłam fasolkę do garnka i wlałam 2 l wody. Zagotowałam.

  3. Od momentu, gdy woda zaczęła wrzeć, gotowałam fasolkę 7 minut. Sprawdzałam widelcem, czy jest wystarczająco miękka. Fasolka nie powinna być rozgotowana.

  4. W czasie, gdy fasolka się gotowała, posiekałam czosnek.

  5. Rozgrzałam suchą patelnię i wsypałam na nią bułkę tartą. Prażyłam bez tłuszczu, aż bułka zaczęła brązowieć. W tym momencie szybko dodałam masło, czosnek i wymieszałam. Smażyłam jeszcze minutę.

  6. Fasolkę odcedziłam i wyłożyłam na talerze. Polałam fasolkę bułką tartą z czosnkiem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Najlepsza fasolka szparagowa z bułką tartą. Nietypowy dodatek podkręca smak tej potrawy. Zobacz, jak zrobić idealną fasolkę z bułką - Strona Kuchni

Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni