Dorada z grilla (Orada sa žara)
Składniki:
• dorada
• Ketchup Hellmann's Extra Hot
• Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
• papryka zielona
• cebula czerwona
• pomidor
• kolendra świeża
• oliwa z oliwek
• Sok z 0.5 cytryny
• czosnek ząbek
Sposób przygotowania:
Krok 1
Rybę oczyść z łusek i wypatrosz. Potem opłucz a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Z obu stron ponacinaj ryby w poprzek, skrop oliwą, sokiem z cytryny i oprósz przyprawą Knorr. Czosnek pokrój w cienkie plasterki i włóż do środka każdej z nich.
Pieczona dorada z grilla - Krok 1
Krok 2
Ryby ułóż na aluminiowej tacce lub umieść w specjalnym ruszcie do ryb i połóż na rozgrzanym grillu. Piecz przez ok. 20-25 minut obracając co jakiś czas.
Pieczona dorada z grilla - Krok 2
Krok 3
Paprykę, cebulę oraz pomidora pokrój w drobną kostkę. Kolendrę pokrój drobno i dodaj do warzyw. Warzywa połącz z ketchupem i dokładnie wymieszaj. Upieczoną rybę wyłóż na talerz, podawaj z sałatą.