Zupa krem z kukurydzy
Składniki:
Czerwona cebula: 1 sztuka
Czosnek: 3-4 ząbki
Imbir: 1-2cm
Olej: 2 łyżki
Cukier: szczypta
Kukurydza: 2 puszki
Mleczko kokosowe: 1 puszka
Bulion warzywny: 500 ml
Sok z cytryny: 1 łyżka
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Kumin: 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
OPCJONALNIE
Ostra papryka: do smaku
Popcorn: do podania
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzej olej. Cebulę, czosnek oraz imbir obierz, posiekaj, wrzuć do garnka, dodaj cukier i smaż na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
Po około 5 minutach dodaj pozostałe składniki (kukurydza razem z zalewą) i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.
Zawartość garnka przełóż do kielicha blendera i blenduj na gładki krem - może Ci to zająć kilka minut. Gdyby krem z kukurydzy wyszedł zbyt gęsty, możesz dolać trochę wody. Po tym czasie przetrzyj zupę przez drobne sito i... ZAJADAJ!