MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Te substancje również służą do konserwowania i utrwalania...
fot. yasuhiroamano/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Azotan (E 251) i azotyn sodu (E250)

Te substancje również służą do konserwowania i utrwalania mięsa, konserw mięsnych oraz serów. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 0,7 mg/kg masy ciała. Jego zadanie polega głównie na zapobieganiu rozwoju bakterii Clostridium Botulinum, czyli laseczki jadu kiełbasianego. Niestety podczas zbyt długiego przechowywania żywności z azotanem i azotynem sodu również może dojść do przekształcenia się tych związków w rakotwórcze nitrozoaminy. Nadmierne spożycie tych konserwantów może powodować silny ból brzucha oraz swędzącą wysypkę na ciele.

Zobacz również

Armagedon nad Błaszkami! Potężna ulewa trwała około 40 minut i zalała miasto ZDJĘCIA

NOWE
Armagedon nad Błaszkami! Potężna ulewa trwała około 40 minut i zalała miasto ZDJĘCIA

Gra świętokrzyska klasa okręgowa. Trwa 28. kolejka [WYNIKI, RELACJE, TABELA]

NOWE
Gra świętokrzyska klasa okręgowa. Trwa 28. kolejka [WYNIKI, RELACJE, TABELA]

Polecamy

"Zielona transformacja - okazją do lepszego życia" - wywiad z Maciejem Koniecznym

"Zielona transformacja - okazją do lepszego życia" - wywiad z Maciejem Koniecznym

"Baterie naładowane". Kamil Grosicki na wakacjach przed Euro

"Baterie naładowane". Kamil Grosicki na wakacjach przed Euro

Policyjny pościg za 15-latkiem pod Raciborzem. Co tam się stało?

Policyjny pościg za 15-latkiem pod Raciborzem. Co tam się stało?