Na skróty
Przed nami święta wielkanocne 2024. Wielu z nas spotka się przy stole ze swoją rodziną. Żurek wielkanocny to tradycyjna zupa przygotowywana na śniadanie wielkanocne. Przyrządza się ją na bazie wywaru mięsnego zagęszczanego zakwasem chlebowym z mąki żytniej. Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr czyli kwaśny, skisły – to właśnie zakwas odpowiada za kwaśny smak żurku.
W galerii zobacz etapy przygotowania ekspresowego żurku
Mamy dla ciebie przepis ze wskazówkami krok po kroku, jak przygotować ekspresowy żurek wielkanocny. Jego gotowanie jest szybsze niż w tradycyjnej wersji, ponieważ proponujemy użyć nie surowej, a parzonej kiełbasy i wędzonego, parzonego boczku.
Żurek – przepis na Wielkanoc
Liczba porcji dla 6-7 osób.
Czas przygotowania: około 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 500 g zakwasu na żurek,
- 300 g białej kiełbasy parzonej,
- 300 g boczku parzonego lub wędzonego,
- 6 łyżek śmietanki 30%,
- 2 łyżki majeranku,
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie chrzan do smaku,
- jajka ugotowane na twardo.
Czytaj także: Domowy zakwas na barszcz biały. Oto bezproblemowy przepis na Wielkanoc. Zrób go tydzień wcześniej i ciesz się łagodnym smakiem
Jak zrobić żurek wielkanocny krok po kroku?
Sposób przygotowania:
- Zagotuj bulion w dużym garnku.
- Dodaj białą kiełbasę i boczek, pogotuj 10 minut.
- Zakwas przełóż do garnka lub naczynia, dodaj wodę i rozmieszaj.
- Wlej zakwas do żurku przez sitko, by pozbyć się grudek.
- Dodaj przyprawy i pogotuj całość jeszcze 10 minut.
- Wyjmij kiełbasę i boczek na osobny talerz.
- Śmietankę zahartuj tzn. przelej do miseczki i dodaj do niej kilka łyżek gorącego żurku, rozmieszaj i wlej całość do garnka.
- Pogotuj żurek jeszcze ok. minutę.
- Do każdego głębokiego talerza włóż jajka, kawałki obranej ze skórki kiełbasy i boczku.
- Żurek podawaj z chlebem i chrzanem. Smacznego!
Wcześniej przygotuj sobie bulion lub rosół do zrobienia żurku. Możesz zrobić go nawet tydzień wcześniej i zamrozić. W Niedzielę Wielkanocną wystarczy go wyjąć z zamrażarki na godzinę przed przygotowywaniem żurku. Żurek wielkanocny świetnie smakuje podany z pieczoną białą kiełbasą. Wypróbujcie koniecznie!
Dodatki do żurku
Popularne dodatki do żuru wielkanocnego to m.in.:
- wędzony boczek,
- żeberka,
- biała kiełbasa,
- jajka na twardo,
- chrzan,
- ćwikła,
- biały ser,
- bułka drożdżowa,
- ziemniaki,
- grzyby suszone.
Zupa często serwowana jest z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi skwarkami lub podsmażonym boczkiem. Bardzo popularna jest także forma podania żurku w specjalnie przegotowanym chlebie.
Biały barszcz a żurek – różnice
W zależności od regionu Polski, a także tradycji rodzinnych na Wielkanoc podaje się żurek lub biały barszcz. Czym się różnią?
Żurek to zupa przygotowywana na wywarze mięsnym i na kwaśnym zakwasie z mąki żytniej. Jest ciężki, syty, ma dużo wędzonki i podawany jest m.in. z jajkiem na twardo.
Biały barszcz to zupa przygotowywana na białej kiełbasie i na zakwasie z mąki pszennej. Jest lżejszy, łagodniejszy w smaku, ma także jaśniejszy kolor.
Zobacz także: Rozgrzewająca zupa chrzanowa. Idealny przepis nie tylko na Wielkanoc. Pyszne danie z białą kiełbasą
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?