Spis treści
Przetwory ze śliwek – prosty przepis na powidła
Sezon na śliwki trwa od sierpnia do końca października. Smak tych pysznych i bardzo zdrowych owoców warto zachować na dłużej i przygotować z nich przetwory. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na powidła śliwkowe z dodatkiem kakao i czekolady, czyli na tzw. czekośliwkę. Smakuje wybornie ze świeżym pieczywem lub śniadaniowymi placuszkami. Sprawdzi się także do przełożenia tortu czy do deserów. Polecam zrobić te powidła w wersji mało słodkiej, z dobrej jakości gorzką czekoladą. Najlepiej będą smakować ze śliwek węgierek.
Zobacz w galerii, jak krok po kroku zrobić czekośliwkę.
Przepis na czekośliwkę
czas przygotowania: ok. 3 godziny
liczba porcji: 3 słoiczki półlitrowe
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2 kg śliwek,
- 400 g cukru (jeśli chcesz zrobić bardzo słodkie powidła, dodaj 500 g cukru),
- 80 g gorzkiej czekolady,
- 4 łyżki kakao,
- opcjonalnie 2 łyżki cukru waniliowego.
Jak zrobić powidła śliwkowe z czekoladą, czyli czekośliwkę?
- Przygotowanie powideł zacznij od umycia śliwek. Przekrój je na pół i wyjmij pestki.
- Włóż śliwki do wysokiego garnka i zmiksuj blenderem.
- Postaw garnek na małym ogniu.
- Gotuj przez około półtorej godziny, raz na jakiś czas mieszając.
- Dodaj do powideł cukier i gotuj jeszcze pół godziny.
- Wsyp kakao i dodaj czekoladę, wymieszaj dokładnie powidła i gotuj około pół godziny.
- Jeszcze ciepłe powidła przelej do czystych słoiczków. Zakręć i odwróć do góry dnem.
- Pozostaw powidła do przestudzenia. Czekośliwka jest gotowa. Smacznego!
Przetwory ze śliwek
Ze śliwek można zrobić słodkie powidła, które stanowią pyszny dodatek do kanapek, naleśników, placków, drożdżówek i ciast. Możesz wykorzystać je do przygotowania np. ciasta pleśniak.
Śliwki nadają się także na wytrawne przetwory, takie jak:
- ketchup,
- chutney,
- śliwki w occie,
- śliwkowa nalewka.
Warto wiedzieć, że najpopularniejsze śliwki do przygotowania przetworów to śliwki węgierki, mirabelki, renklody.
Jak zrobić powidła śliwkowe? Poznaj 4 spososby
Domowe powidła śliwkowe to prawdziwy rarytas. Ich wykonanie może z początku wydawać się trudne i pracochłonne, jednak nic bardziej mylnego. Gdy opanujemy kilka podstawowych zasad, zobaczymy, że to bardzo satysfakcjonujące zajęcie. Takie własnoręcznie przyrządzone powidła osłodzą każdy jesienny czy zimowy dzień.
Powidła śliwkowe możemy zrobić na cztery sposoby::
- Klasyczne powidła śliwkowe bez cukru – takie powidła robi się długo, owoce smażymy w garnku nawet ok. 6 godzin, regularnie mieszając, aż będą miały odpowiednią konsystencję.
- Powidła śliwkowe z cukrem i octem – owoce zasypujemy cukrem i polewamy octem, odstawiamy na całą noc, a na drugi dzień gotujemy przez ok. 1,5 godziny bez mieszania.
- Powidła śliwkowe z piekarnika – to bardzo łatwy, nie wymagający mieszania sposób przygotowania powideł: owoce wystarczy umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać cukrem i piec w 200 stopniach Celsjusza, aż będą miały odpowiednią gęstość.
- Czekośliwka – to pomysł na szybkie i proste do przygotowania powidła: owoce najpierw należy zblendować, a później pogotować z cukrem i czekoladą.
Obłędna czekośliwka – przysmak ze słoiczka, który chce się w...
Zobacz inne tematy ze Strony Kuchni:
- Jest banalnie proste, a smakuje obłędnie. Ciasto leniwej gospodyni na każdą okazję
- Prosty przepis na knedle ze śliwkami z ciasta twarogowego. Pychota!
- Ciasto z procentami. Wypróbuj przepis na obłędną „pijaną śliwkę” dla dorosłych
- Powidła śliwkowe według babcinego przepisu. Zobacz, jak zrobić ten domowy smakołyk
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Kiermasz bożonarodzeniowy w Raciążku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?