Ogórki kiszone PRZEPIS:
Zalety ogórków kiszonych moglibyśmy wymieniać długo. Poprawiają trawienie, odkwaszają organizm i wzmacniają naszą odporność. Warto je jadać przez cały rok. Co więcej, możecie je połączyć z innymi warzywami, jajkami, chlebem, śledziami czy mięsem. Przygotowanie jest bardzo proste:
Ogórki kiszone przepis - składniki:
- 2 kg. ogórków;
- koper;
- korzeń chrzanu;
- 2 główki czosnku.
Do przygotowania zalewy potrzebne będzie ok. 1,5 l. wrzącej wody oraz sól do smaku.
Ogórki kiszone przepis - przygotowanie:
Najpierw należy wyparzyć słoiki i nakrętki, następnie na dno słoików włożyć część baldachimu kopru oraz 2 - 3 ząbki czosnku. Ogórki umyć i układać ciasno, na stojąco, ogonkiem do góry.
Następnie chrzan obieramy i kroimy drobno w słupki. Do każdego słoika wkładamy po kilka kawałków. Na wierzch kładziemy jeszcze koper razem z łodygami.
Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie we wrzącej wody soli i zalanie ogórków w słoikach prawie do pełna. Pamiętajmy przy tym, by woda je całkowicie zakrywała, w innym przypadku mogą się popsuć. Słoiki mocno zakręcamy i odkładamy w chłodne, przyciemnione miejsce.
Nie przegapcie
- Roksana Węgiel w asyście policji przyjechała do Sosnowca
- Jazda bez "prawka" to poważne kosekwencje. Jakie?
- Nowy przetarg AMW. Używany sprzęt z demobilu ZDJĘCIA + CENY
- Hotel Silesia w Katowicach został wyburzony ZDJĘCIA
- Runmageddon Silesia ZDJĘCIA Na hałdzie w Knurowie rywalizowano w formułach Classic i Kids
- „Rapsodia Śląska” na Stadionie Śląskim NOWE ZDJĘCIA
Można także skorzystać z innego przepisu, w którym stawiamy na jeszcze więcej przypraw. Przyprawy muszą być czyste, świeże, bez jakichkolwiek oznak chorób, inaczej ogórki mogą nam się zepsuć. Przepis ukazał się na stronie www.smaczny.pl.
Autorka podaje, że poza czosnkiem, chrzanem i koprem do ogórków można dodać także liść laurowy, gorczycę, liście czarnej porzeczki, wiśni, dębu lub winogron, papryczkę chili, korzeń imbiru, estragon czy miętę.
Autorka poleca, by do zalewy użyć niegazowanej wody źródlanej, na każdy litr wody należy dodać jedną pełną łyżkę soli kamiennej. Woda powinna być ciepła, aby sól się rozpuściła. Gdy przestygnie, zalać nią ogórki ciasno ułożone w słoikach. Słoik mocno zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce. Już po ok. 3 dniach powinniśmy otrzymać ogórki małosolne.
Zobaczcie koniecznie
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Uwaga na te numery telefonów! Nigdy ich nie odbieraj i nie oddzwaniaj
- Mężczyźni o tych imionach są najgorszymi mężami. Mają trudny charakter [LISTA]
- Ogromny wyciek danych klientów Agata Meble. Jakie dane wykradli hakerzy?
- Igrzyska Olimpijskie startują niebawem. Zobacz niezbędnik kibica przed turniejem!