MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pączkowe hity! Zobacz stuletni przepis na domowe pączki. Jak zrobić idealne pączki na Tłusty Czwartek

Katarzyna Dębowska
Katarzyna Dębowska
Pączek orkiszowy z truskawkami i bitą śmietaną to doskonały przepis, który nie zawiera zbyt wiele cukru, są go tu zaledwie 2 łyżki. Cały sekret miękkiego ciasta tkwi w mące orkiszowej , którą stosuje się do jego wyrobu. Do wykonania pączków orkiszowych będą nam potrzebne następujące składniki:280 g mąki orkiszowej 630, 25 g drożdży, pół  szklanki mleka 2,0%, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 4 żółtka, 1/4 łyżeczki soli, 40  g masła. Żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel należy połączyć z mąką. Podgrzane mleko wlać do żółtek z mąką, a następnie całość  ręcznie wyrabiać. Na samym końcu wlać ciepłe masło, ponownie wyrobić, a następnie zostawić ciasto do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować ciasto, wycinać grube krążki i ponownie poczekać aż ciasto zwiększy swoją objętość. Na patelni rozprowadzić olej lub smalec według upodobań i przystąpić do smażenia.
Pączek orkiszowy z truskawkami i bitą śmietaną to doskonały przepis, który nie zawiera zbyt wiele cukru, są go tu zaledwie 2 łyżki. Cały sekret miękkiego ciasta tkwi w mące orkiszowej , którą stosuje się do jego wyrobu. Do wykonania pączków orkiszowych będą nam potrzebne następujące składniki:280 g mąki orkiszowej 630, 25 g drożdży, pół szklanki mleka 2,0%, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 4 żółtka, 1/4 łyżeczki soli, 40 g masła. Żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel należy połączyć z mąką. Podgrzane mleko wlać do żółtek z mąką, a następnie całość ręcznie wyrabiać. Na samym końcu wlać ciepłe masło, ponownie wyrobić, a następnie zostawić ciasto do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować ciasto, wycinać grube krążki i ponownie poczekać aż ciasto zwiększy swoją objętość. Na patelni rozprowadzić olej lub smalec według upodobań i przystąpić do smażenia. pixabay
Niedługo Tłusty Czwartek - dzień pączków i faworków. Podpowiemy wam, jakie przepisy cieszą się największa popularnością. Z nami poznasz najlepsze i najszybsze receptury na domowe pączki. Hitem tegorocznego Tłustego Czwartku będą pączki robione według stuletniego przepisu.

Krótka historia pączka

Historia wyrobu pączków w Polsce sięga XII wieku, były one wówczas wyrabiane na bazie smażonego ciasta chlebowego z dodatkiem słoniny, która stanowiła ich nadzienie. Dopiero w XVI wieku zaczęto wypiekać słodkie pączki, a dwa wieki później zastosowano do ich wypieku ciasto drożdżowe.

Pączki znane są na całym świecie, a każdy kraj ma swoją własną wersję tego puszystego i słodkiego przysmaku. Włoskie pączki nadziewane są budyniową masą o smaku waniliowym lub czekoladowym. Grecy wypiekają je odrobinę mniejsze i polewają dużą ilością miodu lub syropu. Minipączki popularne są również w Turcji, to właśnie tu serwuje się pączki nasączone syropem cukrowym z posiekanymi orzechami. Dużą popularnością cieszy się również amerykańska wersja pączka- donut, czyli tzw. oponka.

Pączki – tradycyjne, wegańskie, twarogowe, FIT

Pączki z różaną konfiturą uwielbiają praktycznie wszyscy. Pączkowe nadzienie to nie tylko konfitura i marmolada, ale również bita śmietana, adwokat, budyń, czekolada z orzechami, kajmak. Dużą popularnością cieszą się pączki w wersji FIT oraz pączki wegańskie.

Tradycyjny pączek z nadzieniem i lukrem to prawdziwa bomba kaloryczna, która ma aż 400 kcal. Oznacza to, że zjedzenie zaledwie 5 niewinnych pączków dostarcza do organizmu 2000 kcal! Jest na to rada! Czy wiedziałeś, że pączki pieczone mają o połowę mniej kalorii, niż te w wersji smażonej?

Również pączki na bazie ciasta drożdżowego bez masła i cukru mają znikomą ilość kalorii i są równie smaczne, jak te tradycyjne.

Poznaj nasze znakomite przepisy na niskokaloryczne pączki w wersji dietetycznej oraz tradycyjne pączki oparte na 100 -letnie recepturze. Zobacz nasze pyszne inspiracje! Kliknij w galerię i przesuwaj strzałką w prawo

Pączek orkiszowy z truskawkami i bitą śmietaną to doskonały przepis, który nie zawiera zbyt wiele cukru, są go tu zaledwie 2 łyżki. Cały sekret miękkiego ciasta tkwi w mące orkiszowej , którą stosuje się do jego wyrobu. Do wykonania pączków orkiszowych będą nam potrzebne następujące składniki:280 g mąki orkiszowej 630, 25 g drożdży, pół  szklanki mleka 2,0%, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 4 żółtka, 1/4 łyżeczki soli, 40  g masła. Żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel należy połączyć z mąką. Podgrzane mleko wlać do żółtek z mąką, a następnie całość  ręcznie wyrabiać. Na samym końcu wlać ciepłe masło, ponownie wyrobić, a następnie zostawić ciasto do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować ciasto, wycinać grube krążki i ponownie poczekać aż ciasto zwiększy swoją objętość. Na patelni rozprowadzić olej lub smalec według upodobań i przystąpić do smażenia.

Pączkowe hity! Zobacz stuletni przepis na domowe pączki. Jak...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni