8 z 39
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Kuchnia PRL-u to dominacja dań mącznych i ziemniaczanych. W...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/eb/4c/64561fb2ada85_o_large.jpg)
fot. pixabay, Wikipedia, demotywatory, kwejk, aniagotuje, Katarzyna Puczyńska/archiwum polskapress
Pamiętacie kulinarne przysmaki PRL-u? Za tą kuchnią "z niczego" tęskni wielu. Co Wam najbardziej smakowało?
Kotlety jajeczne, ziemniaczane i gryczane
Kuchnia PRL-u to dominacja dań mącznych i ziemniaczanych. W barach królowały placki, kluski, naleśniki. Wśród kulinarnych wynalazków tamtej epoki znajdziemy kotlety jajeczne. Był to kolejny sposób na to, jak zastąpić mięso. Innym hitem kryzysowej kuchni były kotlety ziemniaczane lub gryczane, podawane z sosem pieczarkowym. Palce lizać!