MKTG SR - pasek na kartach artykułów
8 z 39
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kuchnia PRL-u to dominacja dań mącznych i ziemniaczanych. W...
fot. pixabay, Wikipedia, demotywatory, kwejk, aniagotuje, Katarzyna Puczyńska/archiwum polskapress

Pamiętacie kulinarne przysmaki PRL-u? Za tą kuchnią "z niczego" tęskni wielu. Co Wam najbardziej smakowało?

Kotlety jajeczne, ziemniaczane i gryczane

Kuchnia PRL-u to dominacja dań mącznych i ziemniaczanych. W barach królowały placki, kluski, naleśniki. Wśród kulinarnych wynalazków tamtej epoki znajdziemy kotlety jajeczne. Był to kolejny sposób na to, jak zastąpić mięso. Innym hitem kryzysowej kuchni były kotlety ziemniaczane lub gryczane, podawane z sosem pieczarkowym. Palce lizać!

Zobacz również

Ciężarówki zderzyły się na drodze krajowej nr 22 koło Malborka

Ciężarówki zderzyły się na drodze krajowej nr 22 koło Malborka

Ten szpital to cud. Nowe skrzydło zbudowali z oszczędności za blisko 10 mln zł.

Ten szpital to cud. Nowe skrzydło zbudowali z oszczędności za blisko 10 mln zł.

Polecamy

Wyjątkowa edycja Tour de France rozpoczęta! Premierowy etap dla gospodarza!

Wyjątkowa edycja Tour de France rozpoczęta! Premierowy etap dla gospodarza!

Piast Gliwice ma nowego prezesa i nową Radę Nadzorczą

Piast Gliwice ma nowego prezesa i nową Radę Nadzorczą

Ruch Chorzów zagrał w sparingu z Koroną w Kielcach. Lekcja po przerwie

Ruch Chorzów zagrał w sparingu z Koroną w Kielcach. Lekcja po przerwie