Nasza Loteria

Po czym poznać żywność ekologiczną? Zwróć uwagę na oznakowania na produktach. Świadomy wybór oznacza szacunek do środowiska

Materiał informacyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
W dzisiejszych czasach często robimy zakupy w biegu. Warto jednak sięgając po produkty spożywcze na chwilę się zatrzymać i zwrócić uwagę na ich oznakowania. Sprawdzenie informacji na opakowaniu, pozwoli upewnić się, jak produkt został wytworzony, a także jaki jest jego skład. Świadomy wybór to realne korzyści zarówno dla naszego zdrowia, jak i środowiska.

Czym jest żywność ekologiczna?

Coraz więcej konsumentów zaczyna bardziej świadomie podchodzić do tematu odżywiania, co nie pozostaje bez znaczenia dla zdrowia. Żywność ekologiczna jest alternatywą dla żywności pochodzącej z produkcji przemysłowej. Sięgając po nią, mamy pewność, że spełniła wysokie standardy ustanowione przez Unię Europejską. Wśród nich m.in.: stosowanie wyłącznie ekologicznych składników i poddawanie się rygorystycznym kontrolom.

Co zatem zyskujemy, sięgając po żywność ekologiczną?

  • pewność, że taka żywność nie zawiera sztucznych dodatków i polepszaczy,
  • wybór niosący za sobą dbałość o środowisko naturalne i dobrostan zwierząt.

Jak zatem zweryfikować, czy żywność, którą chcemy kupić, jest pochodzenia ekologicznego? Czytając oznakowania na produktach.

Jakie oznaczenia produktu świadczą o jego jakości?

Logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej jest znakiem, który warto znać. Niesie on bowiem za sobą wiele korzyści i świadczy o spełnieniu rygorystycznych standardów na każdym etapie produkcji takiej żywności. Jak tłumaczy Rafał Romanowski, sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, euroliść stał się obowiązkowym logiem dla wszystkich opakowań produktów ekologicznych wytworzonych na terenie Unii Europejskiej zawierającym także garść istotnych informacji.

- Towarzyszy mu numer jednostki certyfikującej, zaczynający się od skrótu państwa członkowskiego w którym wytworzono produkt oraz wskazanie miejsca pochodzenia surowców wykorzystanych przy jego produkcji. Przykładowo, oznaczenie PL-EKO-XXX i „rolnictwo UE” oznacza, że produkt wytworzono w Polsce z surowców pochodzących w państw UE. - mówi Romanowski.

Kiedy możemy powiedzieć, że dany produkt jest ekologiczny i czego spodziewać się po produktach oznaczonych wspomnianym logo?

  • Gwarantowanej jakości ekologicznej, czyli tego, iż produkt został wyprodukowany z poszanowaniem środowiska naturalnego i dobrostanu zwierząt.
  • Pewności, że produkt nie zawiera szkodliwych substancji czy GMO, co jest korzystne dla zdrowia.
  • Pewności, że kupowana przez nas żywność pochodzi od zwierząt żyjących w zgodzie z naturą, jedzących naturalne pożywienie i przebywających na świeżym powietrzu.

Tym samym wnikliwe czytanie opakowań produktów może pomóc w wyselekcjonowaniu produktów będących zgodnymi z wartościami ekologicznymi oraz zdrowotnymi. Niesie to korzyść nie tylko dla konsumenta, ale także dla środowiska naturalnego. Ponadto możemy przyczynić się do rozwoju rolnictwa, które specjalizuje się w produkcji tego typu produktów.

Czym charakteryzuje się rolnictwo ekologiczne?

Rolnictwo ekologiczne to sposób produkcji żywności oparty na zrównoważonych i ekologicznych praktykach rolniczych, minimalizujących negatywny wpływ na środowisko naturalne. Przyświeca mu m.in.:

  • wykluczenie stosowania syntetycznych pestycydów, herbicydów i sztucznych nawozów chemicznych
  • poleganie na naturalnych metodach kontroli szkodników i nawożeniu organicznym.

Dlaczego warto je wspierać?

  1. Rolnictwo ekologiczne wspiera ochronę środowiska. Eliminując stosowanie chemikaliów, redukuje się skażenie gleby, wód gruntowych i powietrza. Ponadto, praktyki takie jak kompostowanie i uprawa roślin okrywowych pomagają zwiększyć retencję wody i poprawić strukturę gleby.
  2. Rolnictwo ekologiczne przyczynia się do zachowania bioróżnorodności. Ogranicza wykorzystanie pestycydów, co korzystnie wpływa na populacje dzikich zwierząt i owadów zapylających.
  3. Wspieranie tego rodzaju rolnictwa to wsparcie dla lokalnych gospodarstw. Rolnictwo ekologiczne często opiera się na praktykach przemysłowych i lokalnych sieciach dostaw, co może pomóc w rozwoju obszarów wiejskich i zwiększeniu niezależności żywnościowej regionów.

Zauważanie i docenianie roli rolnictwa ekologicznego może być zatem krokiem w kierunku bardziej zrównoważonego i przyjaznego dla środowiska systemu produkcji żywności, który przynosi korzyści zarówno konsumentom, jak i naszej planecie.

Euroliść drogowskazem dla świadomych klientów

Logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej to dla producentów zwieńczenie starań i dopełnienie rygorystycznych standardów, a dla konsumentów drogowskaz i możliwość świadomego wyboru podyktowanego nie tylko wyborem najtańszego produktu.

- Świadomy konsument widzi nie tylko cenę produktu. Interesuje się też składem, procesem produkcji, miejscem pochodzenia. Wie, że produkt wytworzony na innym kontynencie powoduje wzrost emisji zanieczyszczeń przy transporcie. Wie również, że kupując produkt wytworzony lokalnie wspiera swoją społeczność, swój region. Decyzje zakupowe to nie tylko to, co mamy na talerzu ale też miejsca pracy, środowisko, warunki utrzymania zwierząt, pewny skład. Świadomi konsumenci czytają informacje umieszczane na etykietach i biorą je pod uwagę przy codziennych zakupach. – zauważa Rafał Romanowski, sekretarz stanu w MRiRW.

Zdaniem Romanowskiego konsument także coraz częściej stwierdza, że tylko żywność powstała w warunkach jak najbardziej zbliżonych do naturalnych jest w stanie spełnić jego oczekiwania.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Po czym poznać żywność ekologiczną? Zwróć uwagę na oznakowania na produktach. Świadomy wybór oznacza szacunek do środowiska - Dziennik Bałtycki

Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni