9 lipca w Jaworznie odbyła się druga odsłona cyklicznej imprezy ,,Polska od kuchni". Wydarzenie było jedną z imprez towarzyszących śląskiemu przystankowi ,,Roztańczonej Polski".
Święto polskich smaków wystartowało o godz. 13 w parku Podłęże. Tradycyjnie już zjechały na nie przedstawicielki kół gospodyń wiejskich ze Śląska, Zagłębia i całego kraju. Każda z ekip przygotowała swoje stoisko z przysmakami i charakterystycznymi dla danej miejscowości daniami. Odwiedzający wydarzenie mogli do woli kosztować przysmaków.
Wszystkie ekipy uczestniczące w wydarzeniu rywalizowały również w dwóch konkursach. Pierwszym było przygotowanie tradycyjnego dla regionu zestawu obiadowego, opartego na rodzimych składnikach i produktach. Druki z konkursów miał kategorię artystyczną i polegał na przygotowaniu zastawy stołowej z elementami ludowego folkloru.
W menu dań konkursowych pojawiły się tradycyjny rosół drobiowy, kluski z zieloną omastą, żelazne kluski i karczek w sosie śliwkowym, kapusta zasmażana czy pierogi z wołowiną z dipem z czerwonej porzeczki. Były minihamburgery z wkładką z pasztetu, gołąbki z pulpą ziemniaczaną i spyrka z chili. Gościom najbardziej smakowały lawendowa lemoniada, sernik i liczne warianty pasztecików.
Autor: Aneta Kasprzyk, Dziennik Zachodni
Zdjęcia: Aneta Kasprzyk
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?