Gotowanie żurku wielkanocnego rozpoczęło się przed godziną 10. Do ogromnego kotła opalanego drewnem wlano ponad 400 litrów wody a potem sukcesywnie dodawano kolejne składniki.
- Składniki żurku to 40 kg białej kiełbasy, 25 kg boczku, 20 kg cebuli. Żurek podawany będzie z pogniecionymi, sztamfowanymi ziemniakami. Przygotowano ich około 100 kg – zdradza przepis Janusz Badura, kucharz i dodaje, że po raz pierwszy gotuje zupę w tak dużym kotle.
Kocioł, który stanął na rynku ma pojemność około 1000 litrów. Wyliczono, że powinno wyjść około 2 tysiące porcji wielkanocnego żurku.
W przygotowanie wielkanocnego żurku zaangażowali się kucharze ze stoisk Jarmarku Wielkanocnego w Katowicach. Pomagali im także przechodnie. Mieli za zdanie, przemieszać cebulkę czy kiełbaskę. Przechodnie zdradzali też swoje przepisy na tą wielkanocną zupę.
Zgodnie z planem sprzedaż zupy rozpoczęła się o godzinie 14. Porcja kosztuje 5 zł. Cały dochód ze sprzedaży przeznaczony zostanie na wsparcie działalności Hospicjum Cordis.
- To co zostanie, rozwieziemy po okolicznych szpitalach. Liczmy jednak, że uda nam się sprzedać jak najwięcej, aby wesprzeć hospicjum – mówi Marek Kijak z Jarmarków Ślaskich.
Wszyscy, którzy się pospieszą, mają jeszcze szanse skosztować zupy i wesprzeć akcję.
Jak zrobić żurek wielkanocny dla wielu ludzi? ZOBACZCIE FILM
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?