MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Prosta sałatka ze szparagami na lunch. Wyjątkowy przepis na sezonowy posiłek pełny witamin. Sekret tkwi w połączeniu świeżych warzyw

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wiosenna sałatka ze szparagami z dodatkiem fety to świetna propozycja na lekki lunch.
Wiosenna sałatka ze szparagami z dodatkiem fety to świetna propozycja na lekki lunch. 123rf.com/funandrejss/zdjęcie ilustracyjne
Z końcem maja powoli zaczyna się sezon na polskie szparagi. Warto zajadać się nimi także na surowo. Podpowiadamy przepis na lekką sałatkę ze szparagami, która dzięki fecie zyskuje greckiego stylu. Oto przepis na szybką sałatkę ze szparagami na obiad.

W skrócie

W sezonie sałatka ze szparagami to prawdziwy rarytas. Wtedy warzywo jest względnie tanie, chrupiące i jędrne. Można je łączyć w uniwersalny sposób. Jedna z najbardziej ogólnych zasad kulinarnych głosi, że większość składników, które pojawiają się w danym miesiącu jednocześnie, będą ze sobą dobrze smakować. Dlatego warto łączyć szparagi z truskawkami, groszkiem zielonym, rzodkiewkami, a nawet z malinami.

Sałatka ze szparagami – przepis na lekki lunch

Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego pieprzu,
  • 20 g fety,
  • 20 g płatków migdałowych, orzechów laskowych lub pestek słonecznika,
  • 3 rzodkiewki,
  • 30 ml oliwy z oliwek,
  • sok z 1/2 świeżej cytryny.

Jak zrobić sałatkę ze szparagami?

Przygotowanie:

  1. Świeże zielone szparagi należy dokładnie umyć i przy pomocy obieraczki do warzyw zrobić z nich cienkie wstążki.
  2. Szparagi należy rozłożyć na talerzu.
  3. Rzodkiewki trzeba umyć i pokroić na cienkie plastry. Całość trzeba ułożyć na szparagach.
  4. Następnie fetę należy rozkruszyć na wierzchu szparagów.
  5. Płatki migdałowe, orzechy laskowe lub pestki słonecznika należy uprażyć i rozsypać na szparagach z parmezanem.
  6. Z soku z cytryny, oliwy z oliwek, soli i pieprzu należy przygotować sos. Najlepiej wymieszać go poprzez potrząsanie w słoiku z zakręcanym wieczkiem.
  7. Takim sosem należy polać gotową sałatkę ze szparagów.

Sałatka ze szparagami, jajkiem i szynką

Kolejną odmianą popularnej sałatki z zielonych szparagów jest sałatka z ugotowanym na półtwardo jajkiem i podawanie jej z cienkimi plastrami długo dojrzewającej szynki. Może to być szynka parmeńska albo cienko pokrojony kindziuk.

Dodatki do szparagów

Osobom, które chcą kolorytu zielonej sałatce ze szparagów, podpowiadamy, że ich smak łączy się zarówno z ostrymi listkami rukoli i kremową konsystencją awokado. Można także łączyć szparagi z liśćmi świeżego szpinaku. Smakosze kuchni greckiej mogą rozsmakować się w delikatnej sałatce ze szparagami i kozim serem. Gotową sałatkę warto polać domowym sosem winegret.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Prosta sałatka ze szparagami na lunch. Wyjątkowy przepis na sezonowy posiłek pełny witamin. Sekret tkwi w połączeniu świeżych warzyw - Strona Kuchni

Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni