Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na szybkie i pyszne racuchy z jabłkami, bananami i bakaliami [PRZEPISY]

KG
arc
Racuchy są sztandarową potrawą Polskiej kuchni. Posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną potrafią nawet najbardziej wybrednego smakosza wprawić w osłupienie. Oprócz tradycyjnych racuchów z jabłkami istnieje wiele więcej ich rodzai np. z bananami, bakaliami oraz innymi owocami. Bez względu na to co włożymy do środka racuchu zawsze będą smakować tak samo pysznie!.

ZOBACZ TAKŻE:
Przepis na: Ciasto murzynek na kefirze [MURZYNEK PRZEPIS] Zobacz, jak zrobić pysznego murzynka

Racuchy z jabłkami

Klasyczne racuchy przygotowuje się z jabłkami. Do przyrządzenia racuchów nie potrzebujemy wcale wymyślnych składników. Zazwyczaj wszystkie potrzebne Składanki będziemy posiadali w swoich lodówkach lub szafkach. Na początku musimy przygotować jabłka, obieramy je więc i kroimy plasterki. W zależności od preferencji możemy zastosować kwaśna lub słodką odmianę jabłek.

Po pokrojeniu jabłek w plastry nadchodzi pora na wymieszanie wszystkich składników w dużej misce. Wszystko powinniśmy zmiksować w dużej misce. Na koniec naszych przygotowań do całej masy dodajemy jabłka. W ten sposób przygotowaną masę smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.

Składniki

ilość porcji: 4

1/2 l mleka
2 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 duże jabłka
olej do smażenia

Racuchy z bananami

Podobnie jak racuchu z jabłkami, możemy przyrządzić je z bananami. Smak bananów zdecydowanie pozwoli odkryć wam tą potrawę na nowo. Słodycz bananów w pysznym, złocistym cieście to idealny pomysł na pyszne danie. Przygotowanie racuchów z bananami rozpoczynamy od umieszczenia wszystkich składników w misce, tak samo jak w przypadku racuchów z jabłkami.

Banany kroimy w talarki i dokładamy je do ciasta. Ostatnim etapem jest smażenie racuchów na patelni. Starajmy się, aby na każdym racuchy znalazło się kilka talarków banana. Przed podaniem racuchy posypujemy cukrem pudrem, choć racuchy równie dobrze będą smakowały z śmietaną.

Składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
2 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
szczypta soli
3 banany

Drożdżowe racuchy z bakaliami

Drożdżowe racuchy z bakaliami są propozycją odważną i czasochłonną w przygotowaniu, ale bardzo smaczną. Na początku musimy przygotować drożdże. W tym celu mieszamy je z dwiema łyżkami ciepłego mleka, łyżką cukru oraz łyżeczką mąki. Pozostawiamy masę do wyrośnięcia. Kolejnym etapem przygotowań jest wsypanie mąki, reszty cukru, szczypty soli oraz mleka i wybicie jajka do dużej miski.

Następnie do ciasta dodajemy posypkę ze skórki cytrynowej oraz bakalie. Pamiętajmy, aby przed dodaniem bakalie odsączyć. Miskę z ciastem przygrywamy i odstawiamy do ciepłego miejsca by szybciej wyrosło. Jeżeli nasze ciasto już odpowiednio urosło możemy zabrać się za smażenie naszych racuchów.

Ciasto możemy nabierać sporą łyżką zamoczoną w zimnej wodzie. Po każdym nabraniu łyżkę moczymy na nowo. Pozwoli nam to uniknąć przyklejanie się ciasta. Usmażone w ten sposób racuchy układamy na papierowym ręczniku, aby nie były takie tłuste. Całość posypujemy cukrem pudrem i gotowe!

Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
jajko
50 gram drożdży
2 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki cukru
szczypta soli
szklanka sparzonych rodzynek sułtańskich
pół szklanki sparzonej suszonej żurawiny
łyżeczka skórki cytrynowej Royal Brand
cukier puder do posypania

ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Dania z grzybami [PRZEPISY] 25 najlepszych przepisów na pyszne potrawy z grzybami

ZOBACZ KONIECZNIE:
Gotuj z Dziennikiem Zachodnim! Nasze przepisy na pyszne dania [SERWIS KULINARNY]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!