ZOBACZ TAKŻE:
Przepis na: Ciasto murzynek na kefirze [MURZYNEK PRZEPIS] Zobacz, jak zrobić pysznego murzynka
Racuchy z jabłkami
Klasyczne racuchy przygotowuje się z jabłkami. Do przyrządzenia racuchów nie potrzebujemy wcale wymyślnych składników. Zazwyczaj wszystkie potrzebne Składanki będziemy posiadali w swoich lodówkach lub szafkach. Na początku musimy przygotować jabłka, obieramy je więc i kroimy plasterki. W zależności od preferencji możemy zastosować kwaśna lub słodką odmianę jabłek.
Po pokrojeniu jabłek w plastry nadchodzi pora na wymieszanie wszystkich składników w dużej misce. Wszystko powinniśmy zmiksować w dużej misce. Na koniec naszych przygotowań do całej masy dodajemy jabłka. W ten sposób przygotowaną masę smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
Składniki
ilość porcji: 4
1/2 l mleka
2 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 duże jabłka
olej do smażenia
Racuchy z bananami
Podobnie jak racuchu z jabłkami, możemy przyrządzić je z bananami. Smak bananów zdecydowanie pozwoli odkryć wam tą potrawę na nowo. Słodycz bananów w pysznym, złocistym cieście to idealny pomysł na pyszne danie. Przygotowanie racuchów z bananami rozpoczynamy od umieszczenia wszystkich składników w misce, tak samo jak w przypadku racuchów z jabłkami.
Banany kroimy w talarki i dokładamy je do ciasta. Ostatnim etapem jest smażenie racuchów na patelni. Starajmy się, aby na każdym racuchy znalazło się kilka talarków banana. Przed podaniem racuchy posypujemy cukrem pudrem, choć racuchy równie dobrze będą smakowały z śmietaną.
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
2 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
szczypta soli
3 banany
Drożdżowe racuchy z bakaliami
Drożdżowe racuchy z bakaliami są propozycją odważną i czasochłonną w przygotowaniu, ale bardzo smaczną. Na początku musimy przygotować drożdże. W tym celu mieszamy je z dwiema łyżkami ciepłego mleka, łyżką cukru oraz łyżeczką mąki. Pozostawiamy masę do wyrośnięcia. Kolejnym etapem przygotowań jest wsypanie mąki, reszty cukru, szczypty soli oraz mleka i wybicie jajka do dużej miski.
Następnie do ciasta dodajemy posypkę ze skórki cytrynowej oraz bakalie. Pamiętajmy, aby przed dodaniem bakalie odsączyć. Miskę z ciastem przygrywamy i odstawiamy do ciepłego miejsca by szybciej wyrosło. Jeżeli nasze ciasto już odpowiednio urosło możemy zabrać się za smażenie naszych racuchów.
Ciasto możemy nabierać sporą łyżką zamoczoną w zimnej wodzie. Po każdym nabraniu łyżkę moczymy na nowo. Pozwoli nam to uniknąć przyklejanie się ciasta. Usmażone w ten sposób racuchy układamy na papierowym ręczniku, aby nie były takie tłuste. Całość posypujemy cukrem pudrem i gotowe!
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
jajko
50 gram drożdży
2 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki cukru
szczypta soli
szklanka sparzonych rodzynek sułtańskich
pół szklanki sparzonej suszonej żurawiny
łyżeczka skórki cytrynowej Royal Brand
cukier puder do posypania
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Dania z grzybami [PRZEPISY] 25 najlepszych przepisów na pyszne potrawy z grzybami
ZOBACZ KONIECZNIE:
Gotuj z Dziennikiem Zachodnim! Nasze przepisy na pyszne dania [SERWIS KULINARNY]
*DŁUGOTERMINOWA PROGNOZA POGODY NA PAŹDZIERNIK 2013
*Największe wydarzenia sportowe lat 70. WYBIERZ I ZAGŁOSUJ [PLEBISCYT DZ]
*Najpiękniejsze Polki w Kalendarzu Charytatywnym 2014 [ODWAŻNE ZDJĘCIA]
*Najlepsze przepisy na pyszne dania GOTUJ Z DZIENNIKIEM ZACHODNIM
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?