Przepisy na Wielkanoc: mazurek, pascha, babka piaskowa. Cztery przysmaki, które proponują uczniowie gastronomika z Jastrzębia. SPRAWDŹCIE

Jacek BOMBOR
Jacek BOMBOR

Wideo

Zobacz galerię (5 zdjęć)
Uczniowie z gastronomicznej klasy w Zespole Szkół nr 2 w Jastrzębiu podczas zajęć zdalnych wymieniają się ciekawymi przepisami kulinarnymi, a następnie przyrządzają smakowite słodkości. Podzielili się nimi z naszymi Czytelnikami. Warto wygospodarować trochę czasu i z całą rodziną przygotować pyszności, które polecają uczniowie z gastronomika. Smacznego!

Przepisy wielkanocne. Cztery przysmaki, które proponują uczniowie gastronomika z Jastrzębia. SPRAWDŹCIE
Uczniowie Technikum Gastronomicznego i Szkoły Branżowej w Zespole Szkół nr 2 im Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju przygotowują się na Święta Wielkanocne.

Podczas zajęć zdalnych wymieniają się ciekawymi przepisami kulinarnymi, a następnie przyrządzają smakowite słodkości. Są to ich sprawdzone receptury, wypróbowane w domu, często pochodzące ze starych zapisków rodzinnych. Idą święta, trochę inne niż zazwyczaj.

Będziemy siedzieć w domu. Warto wygospodarować trochę czasu i z całą rodziną przygotować pyszności, które polecają uczniowie z gastronomika.

Przepis na mazurek morelowo-kajmakowy Kingi Goworek

Składniki na ciasto: szklanka mąki, szklanka cukru, 10 dag masła, jajko, żółtko. Kajmak: pół litra tłustej śmietany 30%, 1,5 szklanki cukru pudru, 10 dag masła, 30 ml spirytusu. Esencja rumowa - masa: 20 dag suszonych moreli, 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej, 1 pomarańcza.

Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto schłodzić, rozwałkować i piec 25 min, na złoty kolor w temp 200 stopni. Morele pokroić, wymieszać ze skórką pomarańczową, cukrem i sokiem z pomarańczy, smażyć około 7 minut, dodać 10ml spirytusu, odstawić. Przygotować masę kajmakową: wsypać do rondla cukier puder i wlać śmietankę. Gotować na małym ogniu, często mieszając. Dodać masło, wlać spirytus i esencję rumową, wymieszać. Masę morelową rozsmarować równomiernie na cieście. Nałożyć na nią masę kajmakową i wyrównać. Ciasto ozdobić na przykład prażonymi migdałami.

Cudowne życzenia wielkanocne religijne tradycyjne SMS, Whats...

Przepis na babkę piaskową z kakao i polewą czekoladową uczennicy Agaty Wrzesień

Składniki: mąka pszenna (150 g), skrobia ziemniaczana( 150g), masło (300g), cukier puder (200 g), jajka ( 4 sztuki), kakao (2 łyżki), szczypta soli, gorzka czekolada (1 tabliczka).

Sposób przygotowania: nastaw piekarnik na 160°C, przygotuj formę do pieczenia. Wysmaruj masłem i obsypać mąką, w misce wymieszaj mąkę pszenną że skrobia ziemniaczana, oddziel białka od żółtek, następnie zmiksuj masło ze szczyptą soli do uzyskania kremowej konsystencji, nie przerywając dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku.
Mąkę wraz ze skrobią dodaj do przygotowanej masy i wymieszaj do połączenia się składników. Ubij pianę z białek, a następnie za pomocą łyżki delikatnie wymieszaj z przygotowaną masą. Na koniec oddziel 1/3 ciasta i dodaj 2 łyżki kakao i wymieszaj.
Obie części ciasta przełóż do przygotowanej wcześniej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 160°C przez 60 min. W rondelku rozpuść masło dodaj rozdrobniona czekoladę i mieszaj do momentu połączenia się składników. Po upieczeniu polej babkę polewą i odstaw do ostygnięcia.

Bądź na bieżąco i obserwuj

Przepis na mazurek z czarną porzeczką Martyny Feliszek

Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki, 20 dag margaryny, 2 jajka, 1 łyżeczka czubata sody, 0,5 szklanki cukru pudru, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki śmietany. Masa: 0,5 litra mleka, 4 łyżki mąki, 1 kostka margaryny, 1 szklanka cukru pudru olejek migdałowy, dżem z czarnej porzeczki. Polewa: 2 łyżki margaryny, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki śmietany 18%. dodatki do ozdobienia (migdały, orzechy, kokos, itp.).

Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec 3 placki. Masa: z mleka i mąki ugotować budyń.
Po ostygnięciu utrzeć z margaryną, cukrem pudrem i dodać olejek migdałowy. Pierwszy placek przełożyć dżemem. Na drugim rozprowadzić masę budyniową. Przykryć 3 plackiem. Polewa: margarynę, cukier puder, kakao i śmietanę rozpuścić i ciepłą wylać na wierzch ciasta. Na koniec udekorować ulubionymi składnikami.

Przepis na paschę, czyli pyszny deser Iwony Wewióry

Składniki: 8 żółtek, 200 g cukru, 250 g masła, 100 g śmietanki 30%, 250 g różnych bakalii, 1 kg twaróg tłusty - zmielony dwa razy, wanilia.

Sposób wykonania: Żółtka z cukrem ucierać na parze, dodać masło miękkie, śmietankę. Zdjąć z pary, ciągle ucierając dodajemy porcjami twaróg i ucieramy na gładką masę. Bakalie sparzyć i pokroić, dodać do masy razem z wanilią (sprawdziła się wanilia mielona), dokładnie wymieszać. Masę przekładamy na sito wyłożone gazą, zawijamy, obciążyć talerzykiem i kamieniem. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Odwijamy, przekładamy na talerz i dekorujemy według uznania.

Bądź na bieżąco i obserwuj

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3