Przepisy wielkanocne. Cztery przysmaki, które proponują uczniowie gastronomika z Jastrzębia. SPRAWDŹCIE
Uczniowie Technikum Gastronomicznego i Szkoły Branżowej w Zespole Szkół nr 2 im Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju przygotowują się na Święta Wielkanocne.
Podczas zajęć zdalnych wymieniają się ciekawymi przepisami kulinarnymi, a następnie przyrządzają smakowite słodkości. Są to ich sprawdzone receptury, wypróbowane w domu, często pochodzące ze starych zapisków rodzinnych. Idą święta, trochę inne niż zazwyczaj.
Będziemy siedzieć w domu. Warto wygospodarować trochę czasu i z całą rodziną przygotować pyszności, które polecają uczniowie z gastronomika.
Przepis na mazurek morelowo-kajmakowy Kingi Goworek
Składniki na ciasto: szklanka mąki, szklanka cukru, 10 dag masła, jajko, żółtko. Kajmak: pół litra tłustej śmietany 30%, 1,5 szklanki cukru pudru, 10 dag masła, 30 ml spirytusu. Esencja rumowa - masa: 20 dag suszonych moreli, 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej, 1 pomarańcza.
Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto schłodzić, rozwałkować i piec 25 min, na złoty kolor w temp 200 stopni. Morele pokroić, wymieszać ze skórką pomarańczową, cukrem i sokiem z pomarańczy, smażyć około 7 minut, dodać 10ml spirytusu, odstawić. Przygotować masę kajmakową: wsypać do rondla cukier puder i wlać śmietankę. Gotować na małym ogniu, często mieszając. Dodać masło, wlać spirytus i esencję rumową, wymieszać. Masę morelową rozsmarować równomiernie na cieście. Nałożyć na nią masę kajmakową i wyrównać. Ciasto ozdobić na przykład prażonymi migdałami.
Przepis na babkę piaskową z kakao i polewą czekoladową uczennicy Agaty Wrzesień
Składniki: mąka pszenna (150 g), skrobia ziemniaczana( 150g), masło (300g), cukier puder (200 g), jajka ( 4 sztuki), kakao (2 łyżki), szczypta soli, gorzka czekolada (1 tabliczka).
Sposób przygotowania: nastaw piekarnik na 160°C, przygotuj formę do pieczenia. Wysmaruj masłem i obsypać mąką, w misce wymieszaj mąkę pszenną że skrobia ziemniaczana, oddziel białka od żółtek, następnie zmiksuj masło ze szczyptą soli do uzyskania kremowej konsystencji, nie przerywając dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku.
Mąkę wraz ze skrobią dodaj do przygotowanej masy i wymieszaj do połączenia się składników. Ubij pianę z białek, a następnie za pomocą łyżki delikatnie wymieszaj z przygotowaną masą. Na koniec oddziel 1/3 ciasta i dodaj 2 łyżki kakao i wymieszaj.
Obie części ciasta przełóż do przygotowanej wcześniej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 160°C przez 60 min. W rondelku rozpuść masło dodaj rozdrobniona czekoladę i mieszaj do momentu połączenia się składników. Po upieczeniu polej babkę polewą i odstaw do ostygnięcia.
Bądź na bieżąco i obserwuj
Przepis na mazurek z czarną porzeczką Martyny Feliszek
Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki, 20 dag margaryny, 2 jajka, 1 łyżeczka czubata sody, 0,5 szklanki cukru pudru, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki śmietany. Masa: 0,5 litra mleka, 4 łyżki mąki, 1 kostka margaryny, 1 szklanka cukru pudru olejek migdałowy, dżem z czarnej porzeczki. Polewa: 2 łyżki margaryny, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki śmietany 18%. dodatki do ozdobienia (migdały, orzechy, kokos, itp.).
Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec 3 placki. Masa: z mleka i mąki ugotować budyń.
Po ostygnięciu utrzeć z margaryną, cukrem pudrem i dodać olejek migdałowy. Pierwszy placek przełożyć dżemem. Na drugim rozprowadzić masę budyniową. Przykryć 3 plackiem. Polewa: margarynę, cukier puder, kakao i śmietanę rozpuścić i ciepłą wylać na wierzch ciasta. Na koniec udekorować ulubionymi składnikami.
Przepis na paschę, czyli pyszny deser Iwony Wewióry
Składniki: 8 żółtek, 200 g cukru, 250 g masła, 100 g śmietanki 30%, 250 g różnych bakalii, 1 kg twaróg tłusty - zmielony dwa razy, wanilia.
Sposób wykonania: Żółtka z cukrem ucierać na parze, dodać masło miękkie, śmietankę. Zdjąć z pary, ciągle ucierając dodajemy porcjami twaróg i ucieramy na gładką masę. Bakalie sparzyć i pokroić, dodać do masy razem z wanilią (sprawdziła się wanilia mielona), dokładnie wymieszać. Masę przekładamy na sito wyłożone gazą, zawijamy, obciążyć talerzykiem i kamieniem. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Odwijamy, przekładamy na talerz i dekorujemy według uznania.
Bądź na bieżąco i obserwuj
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?