Przesolone, przepieprzone, za kwaśne? Jak uratować świąteczną potrawę kiedy dodaliśmy czegoś za dużo? Nadciągamy z pomocą!
Przesolone, przepieprzone, za kwaśne? Jak uratować świąteczną potrawę? Pomożemy!
Przesolone potrawy
Surowy ziemniak - To jedna z najpopularniejszych i najskuteczniejszych metod. Wystarczy włożyć go do przesolonej potrawy. Po 10 minutach wystarczy go wyciągnąć.
Jabłko - Do zbyt słonej potrawy możesz dodać jabłko pokrojone na mniejsze kawałeczki. Nie mogą one być jednak zbyt małe, ponieważ trudniej wyciąga się je z dania. Po kwadransie można wyciągnąć wszystkie kawałeczki, a danie nie przesiąknie smakiem ani zapachem jabłka.
Ryż - Jeśli nie masz pod ręką powyższych składników? możesz Wykorzystać woreczek ryżu. Wystarczy umieścić go w garnku i gotować przez 10 minut i wyciągnąć.
Chleb - Ze słonością powinien poradzić sobie kawałek chleba. Wystarczy włożyć go do potrawy na kilka minut, trzeba jednak uważać, aby kromka nie rozpadła się w naszej potrawie.
Jajko - Białko podczas ścinania się świetnie wchłania nadmiar soli z potrawy. Wystarczy je wbić i przez krótki moment pogotować. Ten sposób sprawdzi się najlepiej w zupach i sosach.