MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Za dużo pieprzu...
fot. pixabay

Przesolone, przepieprzone, za kwaśne? Jak uratować świąteczną potrawę kiedy dodaliśmy czegoś za dużo? Nadciągamy z pomocą!

Przesolone, przepieprzone, za kwaśne? Jak uratować świąteczną potrawę? Pomożemy!

Za dużo pieprzu

Rozcieńczanie - Można po prostu dolać do dania nieco wody. To najmniej ryzykowny sposób na zneutralizowanie ostrego smaku. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że uzyskana konsystencja dania może finalnie być zbyt wodnista.

Więcej treści - Nie każde danie da się rozcieńczyć wodą. W takiej sytuacji możemy spróbować dołożyć nieco składników, z których je przyrządziliśmy. W efekcie ilość pieprzu "rozłoży się" na więcej dodatków i całość nie będzie aż tak pikantna.

Tłuszcz - Wodę można zastąpić tłustymi składnikami, np. bulionem, masłem czy oliwą. Tłuszcz pomaga również zneutralizować pikantny smak.

Zobacz również

Memoriał Janusza Kusocińskiego: polskie wiktorie na Stadionie Śląskim

Memoriał Janusza Kusocińskiego: polskie wiktorie na Stadionie Śląskim

Noc Muzeów w Lęborku przyciągnęła tłumy mieszkańców zainteresowanych historią miasta

Noc Muzeów w Lęborku przyciągnęła tłumy mieszkańców zainteresowanych historią miasta

Polecamy

Legia Warszawa ma nowego dyrektora sportowego

Legia Warszawa ma nowego dyrektora sportowego

Masturbacja może zapobiec rakowi prostaty? Sprawdź, co mówi lekarz

Masturbacja może zapobiec rakowi prostaty? Sprawdź, co mówi lekarz

Zamiast stosować ją na zęby, nałóż na nogi. Gładkie stopy gwarantowane!

HIT DNIA
Zamiast stosować ją na zęby, nałóż na nogi. Gładkie stopy gwarantowane!