3 z 5
Poprzednie
Następne
Przesolone, przepieprzone, za kwaśne? Jak uratować świąteczną potrawę kiedy dodaliśmy czegoś za dużo? Nadciągamy z pomocą!
Przesolone, przepieprzone, za kwaśne? Jak uratować świąteczną potrawę? Pomożemy!
Za dużo pieprzu
Rozcieńczanie - Można po prostu dolać do dania nieco wody. To najmniej ryzykowny sposób na zneutralizowanie ostrego smaku. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że uzyskana konsystencja dania może finalnie być zbyt wodnista.
Więcej treści - Nie każde danie da się rozcieńczyć wodą. W takiej sytuacji możemy spróbować dołożyć nieco składników, z których je przyrządziliśmy. W efekcie ilość pieprzu "rozłoży się" na więcej dodatków i całość nie będzie aż tak pikantna.
Tłuszcz - Wodę można zastąpić tłustymi składnikami, np. bulionem, masłem czy oliwą. Tłuszcz pomaga również zneutralizować pikantny smak.