Restauracja Wodna Wieża w Pszczynie to dzieło Wojciecha i Karola Kaniów. Oryginalna, z dobrym jedzeniem. Jej założyciele dziś nie żyją

Katarzyna Pachelska
Katarzyna Pachelska
Restauracja Wodna Wieża w Pszczynie. Dziś już nie działa.Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE materiały prasowe
Karol Kania, 80-letni milioner z Pszczyny, właściciel firmy Karol Kania i Synowie, zginął w katastrofie helikoptera w nocy z 22 na 23 lutego 2021 r. Rodzina Kaniów jest bardzo znana w Piasku i Pszczynie. Karol Kania wraz ze zmarłym nagle w 2017 roku synem Wojciechem stworzyli miejsce, z którego Pszczyna była dumna - restaurację Wodna Wieża. To była jedna z najlepszych i najbardziej oryginalnych restauracji w Polsce. Urządzona w stylu steampunku została zamknięta rok po śmierci Wojciecha. Pamiętacie Wodną Wieżę?

W nocy z 22 na 23 lutego 2021 r., kilka minut po północy, na teren kompleksu leśnego na granicy miasta Pszczyna i miejscowości Studzienice i Jankowice (woj. śląskie), spadł helikopter Bell 429, którym podróżowały 4 osoby.

Dwie z nich, siedzące z przodu maszyny, poniosły śmierć na miejscu, dwie kolejne zdołały się wydostać z wraku o własnych siłach.

Dwie ofiary śmiertelne katastrofy helikoptera. Jedną z nich jest Karol Kania, biznesmen z Pszczyny

W katastrofie helikoptera zginęli:

  • 80-letni Karol Kania, milioner z Pszczyny,
  • 54-letni pilot maszyny

Milioner Karol Kania zginął tragicznie w katastrofie śmigłow...

Informację o śmierci Karola Kani potwierdziła oficjalnie jego firma Karol Kania i Synowie.

"Z niewyobrażalnym smutkiem informujemy o tragicznej śmierci Karola Kania założyciela firmy oraz Przewodniczącego Rady Nadzorczej „Karol Kania i Synowie” Sp. z o.o. . W katastrofie lotniczej zginął także pilot, a zarazem długoletni pracownik spółki Karol Kania i Synowie." - czytamy na profilach firmy na Facebooku i na LinkedIn.

Syn Karola Kani, Wojciech, stworzył w Pszczynie restaurację Wodna Wieża, jedną z najlepszych w Polsce

W czerwcu 2017 r. w czasie wycieczki rowerowej w Beskidach, z powodu udaru nagle zmarł jeden z dwóch synów Karola Kani, Wojciech Kania. Miał 49 lat.

Zobacz zdjęcia restauracji Wodna Wieża w Pszczynie. Kliknij w galerię zdjęć.

Razem z ojcem Wojciech Kania w 2006 r. kupił zabytkową wieżę ciśnień, znajdującą się przy ul. Kilińskiego 5 w centrum Pszczyny. Wojciech Kania zrobił z niej perełkę, która przez kilka lat rozsławiała Pszczynę w całej Polsce.

Restaurację Wodna Wieża, położoną na dwóch ostatnich piętrach wieży ciśnień, Wojciech Kania zaaranżował w stylu steampunku, jak z powieści Verne'a z wiktoriańskiej ery pary. Sam był fanem takich klimatów i - co ciekawe - sam zaprojektował wystrój Wodnej Wieży.

Pszczyna. Ostatni lot Karola Kani. Jego luksusowy helikopter...

To dopracowane w najdrobniejszych szczegółach wnętrze budziło zachwyt każdego, kto wjechał windą na szczyt wieży. Dodatkowo, z restauracji rozciągał się piękny widok na miasto i okoliczne lasy. Pierwszych gości Wodna Wieża przyjęła 28 października 2010 r.

Restauracja szybko zyskała miano jednej z najlepszych w Polsce, choć o wysokich cenach potraw krążyły legendy. To była restauracja na specjalne okazje, widziała niejedne zaręczyny czy inne wyjątkowe uroczystości.

W Wodnej Wieży używano najnowocześniejszych technik gastronomicznych. Sous-vide, ciekły azot, potrawy wyglądały tu jak dzieła sztuki. Do tego świetni sommelierzy. Nie mogło też zabraknąć dań z różnymi gatunkami grzybów, na których Wojciech Kania zjadł zęby.

Finalnie Wodna Wieża to była nie tylko restauracja, ale też pub, sala bankietowa i kawiarnia.

Wodna Wieża co roku zdobywała najważniejsze wyróżnienia świata gastronomicznego. Nagrodzono ją m.in. Grand Award, czyli trzema widelcami w konkursie Poland 100 Best Restaurants 2013 i wyróżniono za nowatorską strategię marketingową. W 2014 r. restauracja została doceniona w pierwszej polskiej edycji przewodnika Gault & Millau. Dostała aż trzy "czapki" i 16,5 na 20 możliwych punktów. Wyżej została oceniona tylko jedna restauracja w Polsce - słynne Atelier Amaro w Warszawie. Szefem kuchni Wodnej Wieży był wówczas Dominik Duraj.

Nie przeocz

Niestety, po śmierci Wojciecha Kani, restauracja, zarządzana przez wdowę po Wojciechu, Agnieszkę, działała tylko przez niespełna półtora roku, do listopada 2018 r.

Wodna Wieża w Pszczynie. Historia

Wieża przy ulicy Kilińskiego w Pszczynie zbudowana została w latach 1927-28 pod kierunkiem inżyniera Jana Gustawa Grycza, znanego budowniczego konstrukcji żelbetowych.

Lata całe służyła utrzymywaniu stabilnego ciśnienia wody w wodociągach miejskich. Mieściła także łaźnię i mieszkania obsługi. Po wojnie znajdowały się tu kolejno: fryzjer, kosmetyczka, centrum językowe, rozgłośnie radiowe. W 2006 r. prawie ruinę kupił od miasta pszczyński biznesmen Karol Kania. Jej renowacją, z myślą o otwarciu tutaj restauracji, zajął się jego syn Wojciech z żoną Agnieszką.

Właściciel nie miał wątpliwości, że jej industrialny charakter powinien zostać zachowany. Powstała restauracja w stylu steampunk.

Musisz to wiedzieć

Bądź na bieżąco i obserwuj

Minimalna płaca w górę. Wzrośnie przynajmniej o 184 zł

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie