W całej Polsce do akcji włączyło się 400 restauracji z 30 polskich miast.W miastach Śląska, Zagłębia i Podbeskidzia w Silesia Restaurant Week wezmą udział 32 restauracje. Najwięcej - z Katowic, bo 10. Bielsko-Biała ma w tej edycji 3 restauracje, Chorzów - 2 restauracje, Dąbrowa Górnicza - 2 restauracje, Gliwice - 4 restauracje, Mysłowice - 2 restauracje, Pszczyna - 2 restauracje, Pyskowice - 1 restaurację, Sosnowiec - 1 restaurację, Tarnowskie Góry - 2 restauracje, Tychy - 2 restauracje, Zabrze - 1 restaurację.
ZOBACZ KONIECZNE
RESTAURANT WEEK LISTA RESTAURACJI
Menu, przygotowane za 49 złotych przez restauracje z woj. śląskiego przetestowali już Ambasadorowie Silesia Restaurant Week. Ich zadaniem było udanie się do jednej z 32 restauracji biorących udział w festiwalu i przetestowanie dwóch trzydaniownych menu. W jesiennej edycji Ambasadorami zostali:
Ola Oslislo: Recenzentka kulinarna, autorka bloga Ostryga - blogostryga.pl
Daniel Wanke: Kulinarne szlify zdobywał w chorzowskiej Manana Bistro & Wine Bar, gdzie był zastępcą szefa kuchni. Mówi o sobie: - Jestem samoukiem bez niepotrzebnych naleciałości, który lubuje się zarówno w amerykańskim pornfoodzie, kuchni śródziemnomorskiej, jak i kuchni tajskiej, koreańskiej czy wietnamskiej - nie zapominając o tym, co jadało się w moim domu, gdzie najwięcej czasu spędzałem przy garnkach. Niestrudzony tropiciel dobrych smaków, właściciel Wanke Cook'ink, prowadzący warsztaty kulinarne, kreator menu - ostatnio azjatyckiego w Królestwo.
Blogerzy Basia i Paweł Badura z "Gwara Zagłębiowska dla Ciućmoków". Mimo wielkiego zamiłowania do Maścipuli, Zalewajki, Fitki i innych regionalnych przysmaków, chętnie odkryją menu restauracji biorących udział w Silesia Restaurant Week
Małgorzata Sklorz Katowiczanka. Manager ds. komunikacji w Grupie PTWP, odpowiedzialnej m.in. za zarządzanie Spodkiem i Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Zaangażowana w Stowarzyszeniu Mobile Photo Trip zrzeszającym fotografów mobilnych.
Tomasz Sienicki: Z wykształcenia inżynier i ekonomista, którego pasją stała się kuchnia. Twórca bloga Kulinarny splin. Współtworzył z Marcinem Czubakiem Staromiejską 13, uczestniczył w powstaniu tyskiej restauracji La Fontana. Obecnie szef kuchni zawierciańskiego Bistro Mojego Brata. Współpracuje także z innymi restauracjami, pomaga w kreowaniu menu, prowadzi warsztaty oraz wyprawy kulinarne m.in. do Chorwacji. Znamy go także z 3. edycji Top Chef Polska.
Wojciech Radwański: Student Politechniki Śląskiej, mieszkaniec Piekar Śląskich. Fotografią zajmuje się od 2009 roku, a od 2015 roku do tworzenia swoich prac wykorzystuje drona. Laureat konkursów fotograficznych oraz autor kilku wystaw. Pokazując nowoczesną architekturę Katowic łamie dotychczasowe stereotypy. Nie zapomina jednak o industrialnej części
Marta Makles Trener: personalny i dietetyk, wielka entuzjastka sportu i zdrowego stylu życia. Specjalizuje się w treningu siłowym, funkcjonalnym, który łączy z odpowiednim odżywianiem, opartym na nowatorskim podejściu.
W jakich restauracjach Ambasadorzy testowali menu na Silesia Restaurant Week?
- Ola Oslislo – Królestwo w Katowicach
- Daniel Wanke – Punkt ‘’G’’astronomiczny w Pszczynie
- Basia i Paweł Badura z Gwara Zagłębiowska dla Ciućmoków – Zagłębie Smaku w Dąbrowie Górniczej
- Małgorzata Sklorz – La Tavola w Katowicach
- Tomasz Sienicki – Biała Gruba w Mysłowicach
- Ra2nski – Synergia Dobre miejsce w Katowicach
- Marta Markles – Rawa. Jedzenie i Kawa w Katowicach
POLECAMY TWOJEJ UWADZE
Znasz język śląski? Przetłumacz te zdania QUIZ JĘZYKOWY II
Czy dostałbys się do policji? PRAWDZIWE PYTANIA TESTU MULTISELECT
Ile zarabiają ekspedientki w Lidlu, Biedronce i innych sklepach RAPORT
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?