Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ruda Śląska promuje się chlebem. A czym to robią inne miasta? [ZDJĘCIA]

Joanna Oreł, DRAPA, AKC, JOL
Deser Daisy, czyli specjalność pszczyńska
Deser Daisy, czyli specjalność pszczyńska Jolanta Pierończyk
Ruda Śląska chce promować się... chlebem. Miasta regionu mają już babeczki, ciasta oraz wina

Pszczyna ma deser Daisy, Jura słynie z amonitków, a powiat lubliniecki - z kruchych babeczek z nadzieniem z owoców leśnych, czyli Edytek. Teraz również Ruda Śląska ma się promować kulinarnie. Przez żołądek do serca? W Rudzie ma w tym pomóc pszenno-żytni chleb Rudzianin.

- Dotychczas na różne miejskie imprezy produkowaliśmy rudzkie precle. Teraz razem upiekliśmy chleb, który ma promować miasto. I to nie tylko od święta, ale codziennie - mówi Artur Herwy z piekarni Jakubiec, gdzie według specjalnej receptury wypiekany jest chleb Rudzianin.

To pszenno-żytnie pieczywo na naturalnym zakwasie z dodatkiem słonecznika, łamanego żyta i słodu żytniego. Charakterystyczne jest to, że na każdym bochenku umieszczana jest literka "R" - od 2005 uznawana za promocyjne logo Rudy Śląskiej. Chleb można kupić w rudzkich piekarniach za 4,90 zł.

Więcej za smak, z którego słynie powiat (30 zł za kilogram) płacą mieszkańcy Zawiercia. W 2008 roku tamtejsi urzędnicy po raz pierwszy pomyśleli o słodkim przysmaku promocyjnym. Padło na bezowe ciasteczka amonitki, które nawiązują do skamieniałości na Jurze. Z kolei w powiecie lublinieckim to mieszkańcy dwa lata temu zadecydowali o lokalnym przysmaku. Wybrali Edytki, kruche babeczki z nadzieniem z owoców leśnych. Są wypełnione masą biszkoptową. Swoje ciasto promocyjne Filip i Jakub mają też Żory (pieczone z okazji jarmarku św. Filipa i Jakuba,) a z walentynkowych ciasteczek w formie ust - całusków - słynie Bieruń.

Bytom od kilku tygodni znany jest jako najmilsze miasto w kraju. Wcześniej powstał tu pomysł na nieco inną, kulinarną promocję. Wszystko za sprawą czerwonego wytrawnego wina ze szczepów winogron Grenache i Carignan. Taką kulinarną promocję miasta zaproponował w 2011 roku kierownik jednego z winiarskich sklepów w Bytomiu. Jednak pomysł się nie przyjął, a sklepu dzisiaj już nie ma. Od roku z powodzeniem Pszczynę promuje za to deser Daisy. To nadziewane orzechami jabłko z sosem czekoladowym.

BYTOM WYGRAŁ! AKCJĘ MILKA MOJE MIASTO SIĘ PRZYTULA ZOBACZ ZDJĘCIA

Tradycyjny przysmak, tak jak w Rudzie, mają jedynie Tarnowskie Góry. Chleb cebulowy z piekarni rodziny Hanke od lat jest na Liście Produktów Regionalnych.

*Elka rusza w Parku Śląskim WYBIERZ PATRONÓW GONDOLI
*Plaże nudystów na Śląsku i woj. śląskim: LISTA i ZDJĘCIA
*Wampiry z Gliwic miały kocie twarze ZOBACZ ZDJĘCIA i USTALENIA

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!