Spis treści
Sałatka z makaronem orzo na imprezę i lekki obiad – przepis
Sałatka z makaronem orzo z suszonymi pomidorami, fetą i dodatkami to niezwykle szybki, lekki i łatwy w przygotowaniu przepis na obiad, kolację lub danie na imprezę. Ta inspirowana kuchnią śródziemnomorską sałatka sprawdzi się zarówno wiosną i latem, jak i jesienią i zimą – w cieplejszych miesiącach jako dodatek do grillowanych dań, przez cały rok jako posiłek lub przystawka.
czas przygotowania: ok. 30 minut (+ 10 minut gotowania)
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1,5 szklanki makaronu orzo
- 150 g sera feta
- 6 pomidorów suszonych
- 0,5 szklanki czarnych oliwek
- kilka orzechów włoskich
- oliwa z oliwek (ok. 3 łyżki – do smaku)
- oliwa z suszonych pomidorów
- sok z połowy cytryny
- sól
- czarny pieprz
- opcjonalnie: natka pietruszki
Jak zrobić sałatkę z makaronem orzo?
Do zrobienia sałatki z orzo przygotujesz duży garnek, nóż, deskę do krojenia, patelnię, drewnianą łyżkę i talerzyk.
- Ugotuj makaron orzo. W dużym garnku zgotuj 2 l osolonej wody i postępuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu lub do momentu, aż będzie nieco bardziej al dente. Uważaj, żeby go nie rozgotować. Odcedź orzo, lekko skrop oliwą z oliwek i odstaw do ostygnięcia.
- W czasie, kiedy makaron stygnie, przygotuj resztę składników. Ser feta pokrusz w dłoniach, pomidory suszone pokrój na paseczki, oliwki przekrój na pół. Na rozgrzanej patelni podpraż lekko orzechy włoskie i przełóż je na talerzyk. Cytrynę sparz wrzątkiem, przekrój na pół. Z jednej połówki wyciśnij sok na wyciskaczu do cytrusów. Jeżeli dodajesz natkę pietruszki, pokrój ją drobno.
- Ugotowany i wystudzony makaron orzo przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki (fetę, suszone pomidory, oliwki, orzechy włoskie, natkę pietruszki), wlej oliwę i sok z cytryny, wymieszaj. Jedz od razu lub przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3 dni.
Z czego jest makaron orzo?
Orzo (zwany również risoni albo makaronem ryżowym) to wszechstronny makaron wykorzystywany w wielu kuchniach. Najpopularniejszą odmianą orzo jest ta, która jest wytwarzana z mąki semoliny, wyróżniającej się lekko żółtym odcieniem. Dostępna jest również trójkolorowa odmiana orzo, w której do barwienia „ziaren” makaronu używane są suszone pomidory i szpinak. Jest używany w wielu kuchniach, takich jak grecka, turecka i hiszpańska.
Orzo ma wysoką zawartość białka, a dzięki gęstości mąki semolinowej zapewnia makaronowi jędrność, która jest niezbędną do zachowania kształtu, przy jednoczesnym zachowaniu miękkości i lekkości. Jest to szczególnie ważne w przypadku zimnych sałatek, w których często trzeba wymieszać wiele składników.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?