Sałatki to danie, które pojawia się na wielu stołach nie tylko ze względu na Wielkanoc. Często robi się je ze składników, które akurat mamy pod ręką i które zalegają nam w lodówce. To bardzo dobry sposób na niemarnowanie jedzenia i tworzenia kreatywnych potraw. Sałatka to także doskonały pomysł na przekąskę podczas spotkania rodzinnego czy przyjęcia. Można stworzyć ją w wielu wariantach, które z pewnością będą wszystkim smakować.
Sałatka wielkanocna z jajkiem i chrzanem
Prosta sałatka na Wielkanoc, która łączy w sobie słodycz jabłek i ostrość chrzanu. Z pewnością przypadnie do gustu gościom i domownikom.
Składniki
- 7 ugotowanych jaj
- 3,5 łyżki tartego chrzanu
- 2 obrane jabłka
- 3 ogórki konserwowe
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta cukru
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Ugotowane jajka obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i polać sokiem wyciśniętym z cytryny. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę i umieścić w misce razem z jajkami i jabłkami. W małej miseczce wymieszać majonez, jogurt naturalny, chrzan i przyprawy. Dodać przygotowany sos do produktów w misce i wymieszać.
Warstwowa sałatka wielkanocna
Efektowna sałatka, którą najlepiej przygotować w szklanym naczyniu, aby każda warstwa była widoczna. Idealna na świąteczną przekąskę.
Składniki
- 8 ugotowanych jaj
- 4 plastry ulubionej szynki
- papryka czerwona
- 2 pomidory
- cebula czerwona
- puszka kukurydzy konserwowej
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Ugotowane jajka obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Z papryki czerwonej usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Szynkę również pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy i przelać ciepłą wodą.
Cebulę czerwoną pokroić w piórka. W małej miseczce przygotować sos z majonezu, jogurtu naturalnego, musztardy i przypraw. Na spód przeźroczystego naczynia ułożyć połowę startych jajek i posmarować odrobiną sosu. Następnie dodawać kolejne warstwy z papryki, szynki, pomidorów, cebuli czerwonej, kukurydzy, drugiej połowy jajek i na koniec polać sosem majonezowo-jogurtowym.
Sałatka wielkanocna z szynką konserwową
Bardzo popularna wśród sałatek na Wielkanoc, które świetnie sprawdzają się podczas świątecznego śniadania. Szybka i łatwa w przygotowaniu.
Składniki
- puszka szynki konserwowej
- 5 ugotowanych jaj
- 9 plastrów żółtego sera
- papryka czerwona
- 4 ogórki kiszone
- puszka kukurydzy konserwowej
- szczypiorek
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Szynkę konserwową pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Ugotowane jaja obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę. Tak samo pokroić żółty ser i czerwoną paprykę. Ogórki kiszone obrać i pokroić w kostkę. Posiekać umyty szczypiorek. Kukurydzę konserwową odsączyć i przelać ciepłą wodą. Wymieszać majonez, jogurt naturalny, musztardę i przyprawy w jednym naczyniu. Następnie dodać sos do składników w misce i wymieszać.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?