MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 22
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. smaker.pl

Smaki lata to świeże owoce oraz warzywa, ale też przygotowane na ich bazie przepyszne potrawy i desery. Sprawdź, co warto zjeść!

Ciasto ucierane z owocami

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
kostka prawdziwego masła - 200 g
5 średnich jajek
około 3/4 szklanki cukru - 170 g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
800 g truskawek / lub innych owoców

Wykonanie:

– Zacząć od nagrzewania piekarnika do 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół. Z termoobiegiem ustawić 170 stopni.

– Do średniej wielkości szklanego lub metalowego naczynia wsypać około 3/4 szklanki drobnego cukru. Będzie to 170-180 gramów cukru. Wbić pięć średniej wielkości jajek. Cukier z jajkami ubijać mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.

– Kostkę prawdziwego masła, czyli 200 gramów roztopić w mikrofalówce, w rondelku na minimalnej mocy palnika lub w kąpieli wodnej. Przestudzić je, by nie było gorące. Tak samo można użyć i roztopić olej kokosowy.

– Do miski z puchem jajecznym zacząć wlewać masło lub ewentualnie olej w tej samej ilości, co masło (kujawski, ryżowy lub z pestek winogron). Masło lub olej wlewać cienką strużką. Puch przez cały czas ubijać na wysokich obrotach.

– Można w tym momencie dodać też kilka kropel ulubionego olejku zapachowego do ciast (śmietankowy, waniliowy, rumowy, cytrynowy...).

– Po chwili wyłączyć mikser. Do miski wsypać mieszankę sypkich składników (mąka i proszek do pieczenia). Dwie szklanki mąki pszennej – najlepiej tortowej typ. 450, to około 320 gramów mąki. Całość wymieszać powoli, ale dokładnie szpatułką z sylikonową łopatką lub drewnianą łyżką.

– Gotowe do pieczenia ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 24 cm. Idealna będzie też tortownica o średnicy 24 lub 25 cm. Na dno wyłożyć papier do pieczenia. Formę od wewnątrz wysmarować odrobiną oleju lub masła i obsypać bułką tartą.

– Wylać całe ciasto do formy i wyrównać powierzchnię.

– Świeże truskawki umyć pod zimną, bieżącą wodą i zdjąć szypułki. Truskawki osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym. Układać je jedna obok drugiej na cieście. Potem już kłaść truskawki jedna na drugiej.

– Formę z ciastem truskawkowym umieścić na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ustawić opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piec do 50 minut.

– Po około 40-45 minutach sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchylić drzwi piekarnika i wbić w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto z truskawkami jest już upieczone.

Zobacz również

Noc Muzeów 2024 w Kartuzach. To był wieczór pełen atrakcji

Noc Muzeów 2024 w Kartuzach. To był wieczór pełen atrakcji

Majówka z Auto Club Kujawy 2024 w Bobrownikach. Zdjęcia

Majówka z Auto Club Kujawy 2024 w Bobrownikach. Zdjęcia

Polecamy

Kolejne górskie wyzwanie w ORLEN Wyścigu Narodów. Dziś pod Szczyrbskie Jezioro

Kolejne górskie wyzwanie w ORLEN Wyścigu Narodów. Dziś pod Szczyrbskie Jezioro

„Noc Muzeów” w Oddziałowym Archiwum IPN w Katowicach

„Noc Muzeów” w Oddziałowym Archiwum IPN w Katowicach

Śląscy pogranicznicy będą świętowali 33. rocznicę powołania Straży Granicznej

Śląscy pogranicznicy będą świętowali 33. rocznicę powołania Straży Granicznej