Smaki lata to świeże owoce oraz warzywa, ale też przygotowane na ich bazie przepyszne potrawy i desery. Sprawdź, co warto zjeść!
Chłodnik z botwinki
Składniki:
4 Porcje
1 litr bulionu jarzynowego
1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego
sól, pieprz
400 ml kefiru
Przygotowanie:
– Botwinkę dokładnie opłukać, odciąć korzonki. Buraczki obrać i pokroić w małą kosteczkę. Łodyżki posiekać drobno, a liście na około 2-3 milimetrowe kawałki. Jeśli botwinka ma dużo liści, to można nie dodawać wszystkich.
– Zagotować bulion, dodać same pokrojone buraczki, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5-7 minut, a następnie dodać łodyżki oraz liście.
– Gotować przez około 3 minuty.
– Dodać sok z cytryny i ocet oraz gotować przez ok. 1 minutę, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
– Wywar ostudzić.
– Do ostudzonego wywaru dodać kefir i wymieszać, potem schłodzić.
– Podawać np. z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką.