2 z 22
Poprzednie
Następne
Smaki lata to świeże owoce oraz warzywa, ale też przygotowane na ich bazie przepyszne potrawy i desery. Sprawdź, co warto zjeść!
Biszkopt z kremem i owocami w galaretce
Biszkopt:
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
¾ szklanki cukru (lub 150 g)
½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej (lub 80 g)
2 łyżki wody
Krem:
250 g serka mascarpone, schłodzonego
200 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
2 galaretki (owocowe, dowolne smaki)
owoce sezonowe, na przykład jagody, porzeczki, truskawki
Wykonanie:
– Połączyć składniki do ciasta, wymieszać i ciasto rozłożyć równomiernie na blaszce.
– Składniki do kremu zmiksować i zostawić w lodówce do schłodzenia.
– Upieczony biszkopt przekroić na pół, przełożyć kremem i zalać galaretką, do której należy wrzucić owoce. Poczekać do zastygnięcia galaretki.