Smaki lata to świeże owoce oraz warzywa, ale też przygotowane na ich bazie przepyszne potrawy i desery. Sprawdź, co warto zjeść!
Ciasto z rabarbarem
Składniki:
200 g masła
200 g cukru pudru
4 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
600 g rabarbaru
cukier puder
KRUSZONKA
150 g mąki
80 g masła
100 g cukru
Wykonanie:
– Masło i jajka wyjąć wcześniej z lodówki.
– Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
– Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24-25 cm wysmarować masłem.
KRUSZONKA:
– Na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę, wymieszać, zdjąć z patelni, ostudzić.
CIASTO:
– Ubijać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez ok. 8 minut. Nie przerywając ubijania, dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3-minutowych odstępach czasu, czyli cały czas intensywnie ubijać masę.
– Zmniejszyć obroty miksera do średnich i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej dodać ją w 2-3 partiach, za każdym razem miksując do połączenia się składników w jednolite ciasto.
– Ciasto przełożyć je do formy, na wierzchu rozłożyć pokrojony na plasterki rabarbar. Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika.
– Piec przez ok. 60 minut, do suchego patyczka.
– Posypać cukrem pudrem.