Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sosnowiec: ceviche z tuńczyka oraz halibut konfiturowany w maśle dały im zwycięstwo w konkursie kulinarnym

Piotr Sobierajski
Piotr Sobierajski
Za nami finał VI Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2021/22” w SosnowcuZobacz kolejne zdjęcia/plansze. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Za nami finał VI Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2021/22” w SosnowcuZobacz kolejne zdjęcia/plansze. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Lucyna Nenow
Za nami finał VI Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2021/22”. Rozstrzygnięcie poznaliśmy w czwartek 24 marca w Technikum Hotelarsko–Gastronomicznym Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu przy ul. Wawel 1.

„Uczniowskie Inspiracje Kulinarne” jest największym w województwie śląskim konkursem kulinarnym, adresowanym do uczniów techników i branżowych szkół zawodowych uczących w zawodach gastronomicznych. Konkurs jest nie tylko okazją do rywalizacji na polu kulinarnym czy rozwoju zainteresowań gastronomicznych. Pozwala również na wyłonienie młodych talentów kulinarnych i otwiera ścieżkę do kariery w wyczynowym przygotowaniu potraw.

Zobacz zdjęcia:

W konkursie biorą udział dwuosobowe zespoły, reprezentujące daną szkołę gastronomiczną. Zadaniem konkursowym jest przygotowanie dania głównego i przystawki dla trzech osób. W tej edycji hasłem przewodnim konkursu była “ryba w roli głównej”. W tym roku rywalizowało 14 uczestników – 7 dwuosobowych zespołów, reprezentujących siedem szkół z całego województwa śląskiego.

Konkurs odbył się stacjonarnie. Wszystkie prace zostały wykonane w pracowniach gastronomicznych na drugim piętrze budynku Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu.

Wyniki konkursu kulinarnego:

Pierwsze miejsce:

  • Piotr Hadalski i Konrad Rusin - zespół z Jastrzębia Zdrój
  • Ceviche z tuńczyka oraz halibut konfiturowany w maśle.

Nie przeocz

Drugie miejsce:

  • Anna Górniczek i Klaudia Hojka - zespół z Ornontowic
  • Tacos ze smażoną rybą oraz sandacz na risotto z kalafiora.

Trzecie miejsce:

  • Klaudia Ottenburger i Grzegorz Saternus - zespół z Katowic
  • Dorsz w boczku i łosoś konfiturowany z kaszą i pesto z bazylii.

Musisz to wiedzieć

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera