Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Spaghetti po neapolitańsku to pomysł na szybki obiad. Zdradzamy włoski patent, dzięki któremu sos jest gęsty i smakuje wybornie

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Podstawowa wersja sosu pomidorowego
Podstawowa wersja sosu pomidorowego Getty images/Noemi Toscano/zdjęcie ilustracyjne
Spaghetti neapolitańskie to sposób na szybki i prosty obiad. Wystarczą tylko dwie przyprawy. Sos pomidorowy będzie znacznie smaczniejszy, jeśli zastosujesz pewien trik. Wypróbuj przepis na wyśmienity makaron z sosem pomidorowym.

W skrócie

Trudno dziś ustalić, dlaczego ten przepis znany jest jako spaghetti Napoli, czyli spaghetti po neapolitańsku. W samym Neapolu serwuje się go po prostu jako spaghetti z sosem pomidorowym. I jest to najprostsza, można powiedzieć, że podstawowa wersja sosu pomidorowego, który można podawać do różnych makaronów. Przyrządza się go z popularnej we Włoszech odmiany pomidorów San Marzano, które są słodkie i mają idealną konsystencję. W polskich warunkach możemy użyć odmiany Lima. Warto pozbawić pomidory miąższu z pestkami, żeby sos był mniej wodnisty. Można także użyć włoskich pomidorów z puszki – wówczas używamy całej zalewy. Za przyprawy posłużą nam jedynie bazylia i oregano. Danie jest tak pyszne, że nic więcej nie trzeba. Możemy posypać spaghetti parmezanem, choć znam Włochów, dla których będzie to już przesadą i odejściem od tradycyjnego przepisu.

Spaghetti neapolitańskie – przepis na najprostszy sos do makaronu

Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 300 g spaghetti,
  • 6 pomidorów San Marzano lub Lima,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka oregano,
  • świeża bazylia,
  • łyżka parmezanu,
  • oliwa.

Jak przygotować najprostszy sos do spaghetti po neapolitańsku?

  1. Spaghetti ugotowałam według przepisu na opakowaniu.
  2. Pomidory sparzyłam, przecięłam na połówki i wydrążyłam pestki.
  3. Miąższ pomidorów rozgniotłam widelcem.
  4. Na oliwie podsmażyłam posiekany czosnek, po czym dodałam pomidory.
  5. Dusiłam pomidory 10 minut na małym ogniu. Na koniec dodałam oregano i bazylię.
  6. Spaghetti odcedziłam i dodałam do sosu. Wymieszałam całość na patelni.
  7. Gotowe danie posypałam parmezanem i udekorowałam listkami bazylii.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Spaghetti po neapolitańsku to pomysł na szybki obiad. Zdradzamy włoski patent, dzięki któremu sos jest gęsty i smakuje wybornie - Strona Kuchni