Dzień Świętego Marcina
11 listopada obchodzimy Narodowe Święto Niepodległości. To także dzień Świętego Marcina i okazja do wypieku i zajadania się rogalami z białym makiem. Mimo, ze taka tradycja kojarzona jest głownie z Poznaniem, ten słodki wypiek pojawia sie takze w innych regionach naszego kraju. Trafiły również na Śląsk. My spróbowaliśmy ich w Jaworznie.
Biały mak, skórka pomarańczowa, migdałowy aromat ciasta półfrancuskiego Tradycyjny wypiek z 11 listopada
Rogale świętomarcińskie to rogale z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku. Tradycyjnie przygotowuje się je w Poznaniu i okolicach na 11 listopada z okazji Dania Świętego Marcina. Na Śląsku jednak też się pojawiają. Natrafiliśmy na nie w Jaworznie.
- To wyrób okazjonalny. Wypiekamy je tylko w okolicach 11 listopada, w innym okresie nie można ich u nas kupić. Trzeba przyznać, ze cieszą się dużą popularnością. Klienci często o nie pytają i czekają na czas, kiedy można je dostać - opowiada sprzedawca jaworznickiej cukierni. - Do białego maku, który powinien być wilgotny, dodajemy migdały, skórkę pomarańczową, rodzynki - dodaje.
Rogale zakupione w jaworznickiej cukierni nie dość, ze sporych rozmiarów, były rzeczywiście aromatyczne i charakteryzowały się wyjątkowym smakiem, jakby z dodatkiem marcepanu.
Skąd wzięły się rogale świętomarcińskie?
Cukiernicy nazywają je „świętomarcińskimi”. 11 listopada to dzień Świętego Marcina, który jest patronem miasta Poznania. Według tradycji, w tym dniu cukiernicy poznańscy zaczęli wypiekać rogale świętomarcińskie, które z czasem stały się symbolem miasta i okolicznych obchodów tego święta.
- Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich sięga 1891 r. Około 11 listopada w Poznaniu ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pod wezwaniem św. Marcina, ks. Jan Lewicki, zaapelował do wiernych, aby wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Józef Melzer, jeden z poznańskich cukierników, odpowiadając na apel proboszcza, upiekł trzy blachy rogali i przyniósł pod kościół. W następnych latach dołączyli do niego inni, aby każdy mógł w ten dzień najeść się do syta. Bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo - można przeczytać o historii wypieków.
Czy przy okazji Dnia Niepodległości jadacie rogale z białym makiem? A może u Was w domach obecna jest inna tradycja wypieków na 11 listopada?
Nie przeocz
- Ośrodek kolonijny jak z horroru. Przerażające miejsce w Śląskiem! Zobaczcie
- Hymn Polski. Historia, ciekawostki i błędy, które popełniamy podczas jego śpiewania
- Tak wyglądał zwykły dzień w Bytomiu w latach 70., 80. i 90. XX wieku. Zobaczcie!
- Tym wypiekiem 11 listopada zajada się cała Polska! Wy też go lubicie?
Musisz to wiedzieć
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?