5 z 6
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![W mięsie tuńczyka można trafić na różne stężenie rtęci,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/3d/23/6556053b58dce_o_large.jpg)
fot. AndreySt/GettyImages
Te ryby są najgorsze dla człowieka. Mogą zawierać toksyczne związki i powodować stan zapalny organizmu. Zobacz, które ryby są najzdrowsze
Tuńczyk błękitnopłetwy, opastun i żółtopłetwy
W mięsie tuńczyka można trafić na różne stężenie rtęci, dlatego zaleca się ograniczenie jedzenia steków z tuńczyka błękitnopłetwego, opastuna i żółtopłetwego, do jednej porcji w tygodniu. Jako źródło białka polecany jest lekki tuńczyk w wodzie lub w sosie własnym w puszcze, którego można bezpiecznie spożywać do trzech razy w tygodniu.