Tradycyjne potrawy świąteczne na Śląsku. Nie je się ich nigdzie indziej! Goszczą również na Waszych stołach? Sprawdź przepisy
Siemieniotka
Składniki (na 10 porcji po 300 g):
- 600 g ziaren konopi
- 2 l mleka świeżego surowego
- 100 g masła
- 60 g mąki pszennej lub jaglanej
- 2 słodkie bułki czerstwe (na grzanki)
- sól
- cukier
Opis przygotowania:
Nasiona konopi przepłukać, zalać 1 l zimnej wody, zostawić na noc do namoknięcia. Następnie gotować w tej samej wodzie co najmniej 2 godziny, aż łuski popękają i pokaże się biały miąższ. Wywar odcedzić, a wystudzone konopie zemleć. Do miazgi wlać 3 szklanki gorącej wody, dobrze wymieszać i gotować 20 minut, odcedzić. Jeśli łuski nie są dostatecznie wypłukane, jeszcze raz je przepłukać niewielką ilością gorącej wody. Wywar i płyn z przepłukania połączyć i przecedzić przez gęste sito. Do wywaru wlać gorące mleko, z mąki i części masła przygotować białą zasmażkę, rozprowadzić częścią zimnego mleka, dodać do zupy, osolić i posłodzić, ciągle mieszając − zagotować. Bułki pokroić w kostkę i sporządzić grzanki. Podawać z grzankami.