Tradycyjne śląskie przepisy babci Rozalii. Te przepisy przywiodą wam wspomnienia. To właśnie tak gotowały nasze babcie - sprawdźcie!
Tradycyjne Śląskie Przepisy Babci Rozalii. Te przepisy przywiodą wam wspomnienia
Prażonki
Składniki:
– 3 kg ziemniaków
– 300 g boczku
surowego
wędzonego
– 0,5 kg kiełbasy
cienkiej
– 3-4 duże cebule
– smalec
– jeden lub dwa liście
kapusty (może być
także sałata)
– sól
– pieprz mielony
Można także dodać
buraki.
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i skroić w plastry lub kostkę grubości ok. 3 cm. Pokroić w plastry boczek, kiełbasę i cebulę. Dno garnka wyłożyć jedną warstwą boczku i tłuszczem odpornym na wysoką temperaturę np. smalcem, przykryć warstwą ziemniaków i cebuli – posolić, popieprzyć, następnie układać warstwę kiełbasy i boczku,
czynność powtórzyć po kolei, aż do wypełnienia garnka. Wszystko przykryć liśćmi kapusty (liście powinny wystawać za pokrywę) i założyć pokrywę, którą należy mocno przykręcić. Garnek ustawić na otwartym ogniu (najlepiej na ognisku) i piec ok. 40-50 min.