4 z 21
Poprzednie
Następne
Tradycyjne śląskie przepisy babci Rozalii. Te przepisy przywiodą wam wspomnienia. To właśnie tak gotowały nasze babcie - sprawdźcie!
Tradycyjne Śląskie Przepisy Babci Rozalii. Te przepisy przywiodą wam wspomnienia
Zupa szczawiowa
Składniki:
– 0,5 kg kości
schabowych
– pęczek szczawiu
– włoszczyzna
(dwie marchewki,
kawałek selera,
pietruszka, por,
cebula)
– 150 ml śmietany 30%
– 2 łyżki mąki
– 1 łyżka masła
– 1 jajko ugotowane na twardo
Wykonanie:
Ugotować wywar z kości schabowych dodając włoszczyznę oraz szczaw uprzednio zesmażony na maśle. Po ugotowaniu wyjąć
kości i włoszczyznę. Wywar należy zaprawić śmietaną z dodatkiem mąki. Zupę podawać z ugotowanym na twardo i pokrojonym jajkiem.