5 z 21
Poprzednie
Następne
Tradycyjne śląskie przepisy babci Rozalii. Te przepisy przywiodą wam wspomnienia. To właśnie tak gotowały nasze babcie - sprawdźcie!
Tradycyjne Śląskie Przepisy Babci Rozalii. Te przepisy przywiodą wam wspomnienia
Parzybroda
Składniki:
ziemniak 1/2 kg
kapusta biała 1 szt
żeberka wieprzowe 1 kg
cebula 2 szt
Liść laurowy suszony 2 szt
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
ziele angielskie 2 szt
koper 1 pęczek
mąka 1 łyżka
smalec 1 łyżka
Wykonanie:
Kapustę opłukać i poszatkować. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Do wrzącej wody wrzucić świeże żeberka, opłukaną i poszatkowaną kapustę oraz ziemniaki, liść laurowy, koperek posiekany. Gotować aż wszystko będzie miękkie. Na smalcu usmażyć na złoty kolor cebulę, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Zagęścić nią zupę i doprawić przyprawami do smaku.