Tradycyjne śląskie przepisy babci Rozalii. Te przepisy przywiodą wam wspomnienia. To właśnie tak gotowały nasze babcie - sprawdźcie!
Tradycyjne Śląskie Przepisy Babci Rozalii. Te przepisy przywiodą wam wspomnienia
Żurek śląski
Składniki:
]Wywar do żuru
– 2 l wody
– 700 g wędzonego,
surowego boczku
– włoszczyzna
– 3 suszone grzybki
– 2 cebule
– 500 g surowego
boczku, kiełbasy
i wędzonki
– 2 łyżki tłuszczu do
smażenia
– 1/2 l zakwasu
(ukiszonego z żytniej
mąki)
– 3 ziarenka ziela
angielskiego
– sól, pieprz czarny,
czosnek, liście
laurowe, majeranek,
natka pietruszki
– 2 jajka
– śmietana 30%
Wykonanie:
W 2 l wody ugotować wędzony boczek z dodatkiem włoszczyzny, aby powstał wywar (po ugotowaniu wyjąć z wywaru boczek i włoszczyznę). Grzybki namoczyć w wodzie i obgotować. Pokroić boczek, cebulę, kiełbasę i zesmażyć. Połączyć wywar z wędzonego boczku z podsmażonymi: cebulką, boczkiem i kiełbasą oraz podgotowanymi grzybami i wywarem z nich. Dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, 2 ząbki czosnku, dolać zakwas. Gotować ok. 20 min., dodać majeranek i natkę pietruszki i gotować jeszcze 10 min. Sprawdzić smak i doprawić według własnego gustu. Zupę podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i kwaśną śmietaną.