1 z 21
Następne
Tradycyjne śląskie przepisy babci Rozalii. Te przepisy przywiodą wam wspomnienia. To właśnie tak gotowały nasze babcie - sprawdźcie!
Tradycyjne Śląskie Przepisy Babci Rozalii. Te przepisy przywiodą wam wspomnienia
Polewka na maślance
Składniki:
– 2 l maślanki
– 200 g boczku
– 2 cebule średnie
– 200 ml śmietany
– 2 ząbki czosnku
– 1 liść laurowy
– 3 ziarnka ziela
angielskiego
– szczypta majeranku
– pieprz
– 250 ml bulionu
warzywnego
– 2 łyżki smalcu
Wykonanie:
Gotować maślankę ok. 20 min., odcedzić, aby oddzielić twaróg od serwatki, która stanowi podstawowy składnik zupy. Pokroić boczek i cebulę w kostkę, zrumienić na smalcu, następnie dodać przyprawy, zalać przegotowaną serwatką. Dodać bulion i śmietanę.