W Sosnowcu otwiera się Club Inferno: Nie mamy już wyjścia. Chętnych na wyjście do klubu nie brakuje. Otwarcie 30 stycznia

Kacper Jurkiewicz
Kacper Jurkiewicz

Wideo

Zobacz galerię (2 zdjęcia)
Nie mamy już wyjścia. Nie pozostało już nam nic innego, tylko otworzyć. Możemy zamknąć lokal, ale pozostaniemy z kosmicznymi długami - mówi nam Kamil Jeziorski, manager Club Inferno w Sosnowcu. Lokal otwiera się już 30 stycznia. Zainteresowanie jest spore, trwają rezerwacje.

Club Inferno w Sosnowcu szykuje się na otwarcie 30 stycznia

Pandemia dała się we znaki wielu branżom, które poważnie ucierpiały. Przedsiębiorcy starają się ratować jak mogą. Niektórzy powiedzieli w końcu dość i ponownie otwierają swoje restauracje, bary czy kluby. W Sosnowcu już 30 stycznia otworzy się Club Inferno przy ulicy Targowej 9 w centrum Sosnowca.

- Po pierwszym lockdownie otworzyliśmy klub w czerwcu. Lokal nie funkcjonował jednak na sto procent, a później znowu nas zamknęli w połowie października. Podczas obu lockdownów pracownicy nie pracowali, nie dostawali od nas wynagrodzenia. Trzeba było pokryć w jakiś sposób koszty utrzymania lokalu. W tym roku działaliśmy może cztery miesiące, może pięć - mówi nam Kamil Jeziorski, manager Club Inferno w Sosnowcu.

- Podczas pierwszego lockdownu udało się uzyskać pomoc od rządu, ale nie była ona wystarczająca. - Przy pierwszej fali dostaliśmy pomoc, ale to było jakieś 5 tysięcy. To prześmieszne pieniądze na 7 miesięcy zamknięcia lokalu, gdy czynsz kosztuje ponad 6,5 tys., nie licząc opłat za prąd itd. - dodaje manager.

W końcu podjęto decyzję o ponownym otwarciu klubu. To nastąpi już w sobotę, 30 stycznia o godz. 20. W klubie będzie muzyka na żywo. DJ będzie grał nowe hity, jak i zapewne starsze przeboje. Obowiązują przede wszystkim rezerwacje. Osoby stojące przed klubem zostaną wpuszczone, gdy zwolni się miejsce. Informacje o zasadach korzystania z klubu będą widoczne w kilku miejscach.

Nie możemy zabronić ludziom tańczyć, możemy ich ostrzec, że nie powinni tego robić - wyjaśnia nam pracownik klubu.

Obecnie trwają zapisy, bo ilość miejsc jest ograniczona. Nie będzie to jednorazowa akcja.

- Nie mamy już wyjścia. Nie pozostało już nam nic innego, tylko się otworzyć. Możemy zamknąć lokal, ale pozostaniemy z kosmicznymi długami. W tym momencie są to długi na poziomie setek tysięcy złotych. Możemy też otworzyć i spróbować się w jakikolwiek sposób ratować, nic nam tak naprawdę już nie zostało. Według prawników, według ludzi z którymi się konsultowaliśmy, a rozmawiamy na bieżąco z innymi przedsiębiorcami, jak najbardziej mamy prawo tego, żeby się otworzyć. Prawo nam tego nie zakazuje - mówi Kamil Jeziorski.

Nie przeocz

Jak dotąd lokalu nie odwiedził sanepid ani też policja. Choć pracownicy są przekonani, że w sobotę, gdy otworzą, na pewno dojdzie do kontroli.

- Jesteśmy w szoku, bo ani z policją, ani z sanepidem nie było jeszcze żadnego kontaktu - mówi manager. - Jestem od paru dni na lokalu codziennie i jeszcze nikogo nie widziałem. Nie dzwonili jeszcze do mnie. Jesteśmy jednak pewni kontroli.

W grudniu Club Inferno założył zrzutkę i prosił o wsparcie.

- Udało nam się wykorzystać pieniądze na najpotrzebniejsze sprawy. Z zrzutki starczyło nam na pokrycie jednej z kilkunastu faktur i ZUS - informuje manager.

Zainteresowanie otwarciem klubu jest znaczne, co widać przede wszystkim w mediach społecznościowych. W klubie dokonano już wiele rezerwacji. W piątek, 22 stycznia, zostało jeszcze parę wolnych loży.

Zobacz koniecznie

Club Inferno w Sosnowcu zaprasza. Oto regulamin

Pracownicy podzielili się ważnym regulaminem, który warto przestrzegać, jeśli się tutaj wybierzemy.

  1. Inferno Cocktail Bar & Club funkcjonuje w reżimie sanitarnym zalecanym przez Ministerstwo Zdrowia. Prosimy stosować się do wytycznych.
  2. Przed wejściem każdy z gości będzie miał mierzoną temperaturę oraz zostanie poproszony o zdezynfekowanie rąk.
  3. Każdy z gości ma obowiązek wypełnienia ankiety – oświadczenia o swoim stanie zdrowia. W lokalu mogą znajdować się wyłącznie osoby zdrowe.
  4. Klub zastrzega sobie możliwość nie wpuszczenia osoby, która nie wyraziła zgody na pomiar temperatury i dezynfekcję rąk a także osób mających objawy choroby zakaźnej lub tych, które mogły mieć kontakt z osobą zakażoną.
  5. W lokalu obowiązuje obowiązek zakrywania twarzy i nosa oraz zachowania 2 metrów odstępu.
  6. Pojemniki z płynem do dezynfekcji umieszczone są dodatkowo w wybranych miejscach, by umożliwić osobom korzystającym z lokalu częstą dezynfekcję rąk.
  7. Pojemniki na zużyty sprzęt ochrony osobistej znajdują się w toaletach.
  8. Po opuszczeniu lokalu, ponowne wejście będzie się wiązać z uiszczeniem opłaty za wstęp.
  9. Lokal dysponuje ograniczoną ilością miejsc siedzących, wskazana jest rezerwacja stolików.
  10. Rezerwacje są płatne. Kwota wpłacona na poczet rezerwacji obejmuje darmowy wstęp wszystkich objętych rezerwacją oraz przekąski (chipsy, paluszki, orzeszki). Podczas dokonywania transakcji preferowane są płatności bezgotówkowe.
  11. Nie odebranie rezerwacji do 15 minut po czasie, skutkuje jej anulowaniem bez zwrotu kosztów rezerwacji.
  12. Klienci są zobowiązani do zajmowania miejsc w lokalu wskazanych przez obsługę. W przypadku nie zastosowania się do powyższego, pracownik lokalu ma prawo wyprosić klienta z lokalu.
  13. Po zakończonej dezynfekcji stolik będzie oznaczony napisem: „zdezynfekowano”.
  14. Zbieranie i przetwarzanie danych osobowych i kontaktowych:
    - a. Każdy z klientów zobowiązany jest do podania przy wejściu do lokalu danych kontaktowych (imię, nazwisko, adres e-mail lub numer telefonu) na wypadek stwierdzenia u któregoś z klientów zakażenia SARS-CoV-2. Dane zbierane są wyłącznie w celu poinformowania o ewentualnym kontakcie z osobą zakażoną. Dane te mają umożliwić łatwy i szybki kontakt z uczestnikami wydarzenia po jego zakończeniu.
    - b. Zbieranie danych jest rekomendowane, by ułatwić służbom sanitarnym dochodzenie epidemiologiczne na wypadek wykrycia, że osoba zakażona brała udział w danym wydarzeniu.
    - c. Po ich pozyskaniu dane będą przechowywane przez 14 dni. Po tym czasie pozostaną usunięte. Za usunięcie terminowe danych odpowiada obsługa lokalu.

Musisz to wiedzieć

Bądź na bieżąco i obserwuj

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie