Nasza Loteria

W Szpitalu Miejskim w Sosnowcu ruszył program "Dobry posiłek". Czy jedzenie w szpitalach nareszcie się poprawi?

PAP
PAP
Robert Lewandowski
Robert Lewandowski
Sosnowiecki Szpital Miejski, jako jeden z pierwszych w Zagłębiu, dołączył do pilotażowego programu z zakresu edukacji żywieniowej "Dobry posiłek w szpitalu"
Sosnowiecki Szpital Miejski, jako jeden z pierwszych w Zagłębiu, dołączył do pilotażowego programu z zakresu edukacji żywieniowej "Dobry posiłek w szpitalu" Szpital Miejski w Sosnowcu
Szpital Miejski w Sosnowcu jako jeden z pierwszych w Zagłębiu, przystąpił do programu z zakresu edukacji żywieniowej "Dobry posiłek w szpitalu". Program ma na celu poprawę jakości żywienia w szpitalach. - Na program patrzymy przede wszystkim jak na inwestycję w zdrowie i dobre samopoczucie naszych pacjentów - podkreśla Aneta Kawka, prezes Szpitala Miejskiego w Sosnowcu.

Szpital w Sosnowcu przystąpił do programu "Dobry posiłek"

Od listopada, w Szpitalu Miejskim w Sosnowcu podawane są posiłki dla pacjentów, według nowych wytycznych Ministerstwa Zdrowia. Program "Dobry posiłek w szpitalu", do którego przystąpiła placówka, ma na celu poprawę jakości żywienia w szpitalach.

- Wiemy, jak ważne w dzisiejszych czasach jest zdrowe odżywianie, które stanowi kluczowy element leczenia i regeneracji. Dlatego na program "Dobry posiłek w szpitalu" patrzymy przede wszystkim jak na inwestycję w zdrowie i dobre samopoczucie naszych pacjentów. Wierzymy, że współpraca naszych specjalistów z pacjentami przebywającymi w oddziałach pozwoli na opracowanie jeszcze bardziej urozmaiconej diety, która pomoże im w szybszym powrocie do pełni sił – zaznaczyła w informacji prasowej Prezes Sosnowieckiego Szpitala Miejskiego Aneta Kawka.

W ramach programu, to lekarz będzie decydował o rodzaju stosowanej diety i czasie jej trwania. Z kolei dietetycy będą zajmować się opracowaniem jadłospisu zapewniającego urozmaicenie potraw i zbilansowanie wartości składników odżywczych. Projekt ma potrwać do czerwca 2024 roku. Zmiany doceniają już także sami pacjenci.

- Jestem pacjentką szpitala od października. Posiłki zawsze były dobre. Gdy od listopada dowiedziałam się, że placówka uczestniczy w programie "Dobry posiłek w szpitalu", uznałam, że to dobrze, że szpital jeszcze bardziej stara się podnieść ich jakość. Szczególnie, że o wyżywieniu w szpitalach krążą różne legendy – stwierdziła pani Katarzyna, pacjentka sosnowieckiego Szpitala Miejskiego.

Szpitalna dieta dostosowana do indywidualnych potrzeb zdrowotnych pacjentów

Codzienne informacje na temat jadłospisu, wraz z informacjami o składzie każdego posiłku, jego dobowych sumach wartości energetycznej (kaloryczności) i wartości odżywczej, w tym ilości cukrów, soli, błonnika, sposobie jego obróbki czy obecności alergenów, publikowane są na bieżąco na stronie internetowej sosnowieckiego Szpitala Miejskiego. Umieszczane są również zdjęcia posiłków z danego dnia, które można zobaczyć w galerii.

- Szpitalne posiłki mogą wywoływać skrajne emocje, dlatego cieszę się, że w Sosnowieckim Szpitalu Miejskim stały się one kolejnym jego atutem. Przystąpienie naszego szpitala do ministerialnego programu to kolejny krok w kierunku zwiększania standardów opieki nad pacjentami z Sosnowca i okolic. W końcu właściwe żywienie, dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjentów, to jeden z kluczowych elementów wsparcia w procesie zdrowienia – podkreślił prezydent Sosnowca Arkadiusz Chęciński.

Program Ministerstwa Zdrowia polega na udzielaniu spersonalizowanych porad żywieniowych pacjentom z oddziałów Chorób Wewnętrznych, Geriatrii i Diabetologii, Neurologii z Pododdziałem Udarowym, Rehabilitacji Neurologicznej, Chirurgii Ogólnej z Otolaryngologią i Urologią, Ortopedii i Traumatologii Narządu Ruchu z Pododdziałem Chirurgii Artroskopowej, Otolaryngologii, Urologii, Skórno-Wenerologicznego oraz Klinicznego Perinatologii i Ginekologii Onkologicznej.

Według jego założeń, Narodowy Fundusz Zdrowia dopłaca każdego dnia 25,62 zł do posiłków każdej osobie przebywającej w placówce. Z programu nie mogą skorzystać jedynie pacjenci hospitalizowani w Zakładzie Opieki Długoterminowej czy Oddziale Anestezjologii i Intensywnej Terapii oraz żywieni wyłącznie dojelitowo lub pozajelitowo.

Nie przeocz

Musisz to wiedzieć

od 12 lat
Wideo

Szymon Hołownia ma duże ego, większe ma tylko Lech Wałęsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

D
Damian
Coś co powinno być standardem w każdym szpitalu jest szumnie nazywane specjalnym programem..... . To tak jakby ruszył program " w naszym szpitalu leczymy" . ŚMIECH PRZEZ ŁZY.
r
rencista
Zamiast wydawać krocie na bary mleczne można po prostu udać się do szpitala.
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni