Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Witamina B12 - cena, dawkowanie. Niedobór czy nadmiar - jak rozpoznać? Witamina B12 lepsza w tabletkach czy zastrzykach?

ToT
Witamina B12 jest bardzo ważna dla funkcjonowania organizmu. Jej niedobór może powodować niedokrwistość, bo ten związek zawierając kobalt pełni rolę regulatora produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Niedobór witaminy B12 można uzupełnić preparatami w tabletkach lub zastrzykach, które są dostępne w różnych cenach. Objawy niedoboru witaminy B12 mogą przypominać groźne porady, ale szkodliwy jest również jej nadmiar. Przeczytaj o cenie, dawkowaniu i o tym jak stosować Witaminę B12.

Witamina B12. Niedobór - jak rozpoznać? W czym występuje witamina B12?

Niedobór witaminy B12 to prosta droga do anemii. Czasem objawy niedoboru mogą przypominać choroby psychiczne. Niedobór witaminy B12 powoduje ciągłe zmęczenie, nadmierną nerwowość, problemy z pamięcią i depresję. Jej brak zwiększa ryzyko zawału i udaru równie istotnie, jak wysoki poziom cholesterolu.

Witamina B12. Niedobór może być spowodowany groźnymi chorobami

Poszechnie, ale niesłusznie uważa się, że na niedobór witaminy B12 cierpią wegetarianie i weganie, bo witamina ta najczęściej występuję w produktach zwierzęcych. Niedobór witaminy B12 powodować mogą również schorzenia takie, jak:

  • zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka,
  • schorzenia jelit przebiegające z zespołem złego wchłaniania,
  • choroba Leśniowskiego-Crohna,
  • stan po wycięciu jelita krętego.

Niedobór witaminy B12. Objawy neurologiczne

Zanim pojawią się poważne objawy niedoboru witaminy B12 pojawiają się delikatne lub niespecyficzne objawy takie jak: zmęczenie, drażliwość, senność, problemy z koncentracją, bóle nóg, stany obniżenia nastroju, depresja. Każda osoba z takimi objawami powinna być diagnozowana w kierunku ewentualnego niedoboru witaminy B12.

Do zaburzeń neurologicznych należą:

  • utrata pamięci,
  • problemy z chodzeniem,
  • mrowienie ciała,
  • problemy z koncentracją
  • zmiany nastroju,
  • skurcze mięśniowe,
  • bezwład,
  • niepokój,
  • depresja

Witamina B12. Nadmiar także może być szkodliwy. Uważajcie!

Witamina B12 nie jest na szczęście toksyczna, ale jej nadmiar może spowodować objawy uczuleniowe. Nadmiar nie jest z reguły spowodowany złą dietą, ale nadużyciem preparatów i suplementów.

Witamina B12 cena. Jaki preparat wybrać w aptece?

Na rynku dostępnych jest wiele różnych produktów i preparatów. Ich cena waha się od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych. Zestaw do wstrzykiwań to już wydatek sięgający nawet 200 zł.

Specjaliści do spraw suplementacji diety twierdzą, że najlepiej wybrać metylokobalamina, która ma wiele kluczowych zalet przewyższających cyjanokobalaminę, z których najważniejsze, to: doskonała absorpcja, dłuższe magazynowanie w tkankach,nie zawiera toksycznego cyjanku.

Dlatego lepije nie oszczędzać suplementach witaminy B12. Tańsza cyjanokobalamina może nie przynieść oczekiwanych rezultatów.

Witamina B12. Tabletki czy zastrzyki - jak stosować? A może lepszy plaster?

Dla osób z osłabioną absorpcją jelitową, najlepszym rozwiązaniem mogą się okazać zastrzyki. Istnieje również możliwość zażywania witaminy B12 w formie podjęzykowej. Nowatorską i wciąż mało znaną formą suplementów z metylokobalaminą są plastry, które umożliwiają jej absorpcję poprzez skórę.

Witamina B12. Dawkowanie - jakie jest zapotrzebowanie organizmu.

Według specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, zalecane dzienne spożycie witaminy B12 na poziomie RDA wynosi:

  • u dzieci - 0,9 μg/d (1-3 lata); 1,2 μg/d (4-6 lat); 1,8 (7-9 lat);
  • u starszych dzieci i młodzieży - od 1,8 do 2,4 μg/d
  • u dorosłych - 2,4 μg/d
  • u kobiet w ciąży - 2,6 μg/d
  • u kobiet karmiących - 2, 8 μg/d

Witamina B12. W jakich produktach jest jej najwięcej?

W czym znajdziemy witaminę B12
Witaminę B12 można znaleźć głównie w następujących produktach:

  • mięso,
  • ryby,
  • mleko,
  • jaja,
  • sery,
  • wędlina.

Jak informuje poradnikzdrowie.pl, najwięcej witaminy B12 jest w szczupaku oraz nerkach i wątrobie (powyżej 20 µg/100 g). Trochę mniej można jej znaleźć w innych rybach, takich jak śledzie, pstrąg czy makrele, oraz w mięsie królika (od 5 do 20 µg/100 g). Najmniej (poniżej 1 µg/100 g) witaminy B12 znajduje się makaronach jajecznych, szynkach, baleronach, mleku i jego przetworach (jogurt, kefir, sery twarogowe, śmietana).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!