18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Za kulisami, czyli tego nie wiedzieliście. Hotelowa kuchnia w Podzamczu [ZDJĘCIA]

Patryk Drabek
Leonard Marynowski podczas pracy w kuchni Hotelu Poziom 511
Leonard Marynowski podczas pracy w kuchni Hotelu Poziom 511 Patryk Drabek
Tym razem sprawdziliśmy, jak wygląda praca w kuchni od… kuchni. Odwiedziliśmy czterogwiazdkowy Poziom 511 Design Hotel & SPA w Podzamczu w pobliżu Zamku Ogrodzieniec, by sprawdzić, w jaki sposób przygotowuje się tam poszczególne dania. Jak się okazuje, życie szefa kuchni nie należy do najłatwiejszych. - To jest myślenie i planowanie tydzień do przodu. Gotujemy wtedy, kiedy jest na to czas.

To bardzo wymagający zawód, związany z potężnym poziomem stresu i emocji, które wkłada się w gotowanie. Dla mnie to jak wychodzenie na scenę - podkreśla Leonard Marynowski, szef kuchni w Poziom 511 Design Hotel & SPA. - Ta praca to także coaching, ponieważ nie można sobie pozwolić na luksus gotowania i próbowania wszystkich dań samemu i trzeba przekazać swojemu zespołowi, jak je przygotować.

Szef kuchni musi być w kuchni takim przewodnikiem smakowym - zaznacza Leonard Marynowski. Niezwykle ważne w tym zawodzie jest przekonanie swoich współpracowników do tego, że zaproponowane kulinarne rozwiązania będą kluczem do serca i podniebienia klienta. Dla szefa kuchni najważniejsze jest to, że osoba, która zasmakuje potraw podanych w restauracji, po pewnym czasie wróci po kolejne kulinarne doznania.

Kuchnia w czterogwiazdkowym hotelu nie różni się zbytnio od domowego pomieszczenia przeznaczonego do przygotowywania potraw. - Mamy tutaj przede wszystkim noże, deski do krojenia, patelnie i piec z sondą, która pozwala uzyskać wymaganą temperaturę. W kuchni liczy się głowa, nóż, deska, patelnia i ewentualnie garnek w przypadku zupy - podkreśla Leonard Marynowski, który dodaje, że szef kuchni pracuje 24 godziny na dobę. - Jeśli goście będą chcieli jeść o godzinie 7 lub 23, to nie ma zmiłuj - śmieje się.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!