To bardzo wymagający zawód, związany z potężnym poziomem stresu i emocji, które wkłada się w gotowanie. Dla mnie to jak wychodzenie na scenę - podkreśla Leonard Marynowski, szef kuchni w Poziom 511 Design Hotel & SPA. - Ta praca to także coaching, ponieważ nie można sobie pozwolić na luksus gotowania i próbowania wszystkich dań samemu i trzeba przekazać swojemu zespołowi, jak je przygotować.
Szef kuchni musi być w kuchni takim przewodnikiem smakowym - zaznacza Leonard Marynowski. Niezwykle ważne w tym zawodzie jest przekonanie swoich współpracowników do tego, że zaproponowane kulinarne rozwiązania będą kluczem do serca i podniebienia klienta. Dla szefa kuchni najważniejsze jest to, że osoba, która zasmakuje potraw podanych w restauracji, po pewnym czasie wróci po kolejne kulinarne doznania.
Kuchnia w czterogwiazdkowym hotelu nie różni się zbytnio od domowego pomieszczenia przeznaczonego do przygotowywania potraw. - Mamy tutaj przede wszystkim noże, deski do krojenia, patelnie i piec z sondą, która pozwala uzyskać wymaganą temperaturę. W kuchni liczy się głowa, nóż, deska, patelnia i ewentualnie garnek w przypadku zupy - podkreśla Leonard Marynowski, który dodaje, że szef kuchni pracuje 24 godziny na dobę. - Jeśli goście będą chcieli jeść o godzinie 7 lub 23, to nie ma zmiłuj - śmieje się.
*Elka rusza w Parku Śląskim WYBIERZ PATRONÓW GONDOLI
*PROGNOZA POGODY NA KONIEC LIPCA: Nadciąga fala upałów!
*Wampiry z Gliwic: Coraz więcej szkieletów bez głów ZOBACZ ZDJĘCIA i USTALENIA
*Proces Katarzyny W.: Tajemniczy świadek ujawnia sensacyjne fakty
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?