Za nami Barbórka w Zielonym Bazarze. Teraz czas na pyszne ochabskie karpie

Mateusz Żurek

Wideo

Udostępnij:
W sobotę, 4 grudnia, w Zielonym Bazarze odbyło się gotowanie na żywo z finalistką MasterChefa. Jolanta Kleser przyrządzała zbilansowane potrawy i dzieliła się swoją wiedzą z uczestnikami. Były też specjalne atrakcje dla najmłodszych.

Zielony Bazar to pierwszy w Polsce wielkopowierzchniowy market owocowo-warzywny. Został on otwarty w październiku na osiedlu Witosa w Katowicach, a dokładnie przy ulicy Kolońskiej 1. W Barbórkę w Zielonym Bazarze zebrały się tłumy, a to wszystko za sprawą gotowania na żywo z finalistką MasterChefa, Jolantą Kleser.

Wybitna kucharka przygotowała dla uczestników trzy różne potrawy, tzw. super bowls z sezonowymi warzywami i owocami. Były to zbilansowane dania, idealne do zabrania ze sobą do pracy bądź szkoły. Charakteryzował je, przede wszystkim, odpowiedni stosunek białka i tłuszczy do węglowodanów. Wszystko w oparciu o świeże produkty z Zielonego Bazaru.

- Mamy świeże warzywa i owoce prosto od rolników. Zapraszamy wszystkich do odwiedzenia Zielonego Bazaru. Znajdziecie tu państwo, między innymi, najlepsze ziemniaki na Śląsku. Większość produktów stąd jest z naszego gospodarstwa, reszta pochodzi od zaprzyjaźnionych, sprawdzonych rolników. Największą uwagę przykładamy do jakości i świeżości towaru – mówi Wojciech Jazgar.

Podczas wydarzenia nie zabrakło także atrakcji dla najmłodszych. W Zielonym Bazarze odbyły się także warsztaty dla dzieci z wypiekania i dekorowania pierniczków, które cieszyły się dużym zainteresowaniem.

Jolanta Kleser dała się poznać szerszej publiczności, przede wszystkim, swoim udziałem w drugiej edycji programu telewizyjnego MasterChef. Jest także właścicielką Pracowni Smaku, w ramach której organizuje warsztaty i pokazy kulinarne w całej Polsce. Jest miłośniczką sezonowej i lokalnej kuchni. Regularnie gotuje w porannym programie ,,Pytanie na śniadanie". To także autorka czterech książek: „Lodovo” (2017), „Zdrowe przetwory” (2018), ,,Zdrowe łakocie" (2019) oraz ,,Zupa dobra na wszystko" (2020).

Nie przeocz

Co dokładnie ugotowano?
Pierwsze danie, w bliskowschodnim stylu, przygotowane przez Jolantę Kleser to kasza bulgur z marchewkami po marokańsku w harisie, miodzie, kuminie i kolendrze. Do tego prażone pistacje oraz ciecierzyca obtoczona w zatarze. Kucharka przygotowała także potrawę na słodko. Były to polskie śliwki połączone z kardamonem i cynamonem. Do tego dodano kuskus, migdały i miętę. Trzecie, i ostatnie, danie przygotowane zostało natomiast w typowo polskim stylu. Była to kasza gryczana i pieczone grzyby z tymiankiem, czosnkiem, cytryną i musem z dyni, który zrobił furorę wśród uczestników.

- Aby potrawa była dobra, do jej przygotowania trzeba użyć produktów doskonałej jakości, a te z Zielonego Bazaru są fantastyczne. Zapraszam państwa tutaj na zakupy, bo naprawdę warto – mówi Jolanta Kleser.

Karpie w Zielonym BazarzeZielony Bazar otwarty jest już od ponad dwóch miesięcy. Miejsce powstało z myślą o tych, którzy szukają pysznej i zdrowej alternatywy w postaci świeżych owoców i warzyw dostarczanych bezpośrednio od rolnika.

- Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia Zielonego Bazaru. Zakupy można robić codziennie od godziny 4.00 do 20.00. Nasze produkty charakteryzuje, przede wszystkim, świeżość. Wszystkie pochodzą z naszego gospodarstwa lub od zaprzyjaźnionych rolników – mówi Małgorzata Dzida.

Warto pamiętać, że już od 16 grudnia w Zielonym Bazarze rusza sprzedaż karpi ochabskich, które pochodzą z gospodarstwa właścicieli. To świetna okazja, aby zaopatrzyć się w zdrowe, świeże ryby przed zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia.

Musisz to wiedzieć

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie