Zaczyna się sezon grzybobrania. Gdzie się wybrać i co zbierać. Potrafisz rozpoznać grzyby? Upewnij się, czy wiesz, jak wyglądają

Janusz Strzelczyk
Janusz Strzelczyk
Potrafisz rozpoznać grzyby? Upewnij się, czy wiesz, jak wyglądająZobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Potrafisz rozpoznać grzyby? Upewnij się, czy wiesz, jak wyglądająZobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE arc
Udostępnij:
Pogoda sprzyja grzybiarzom. W lesie jest wilgotno, ciepło. Można wybrać się na grzybobranie. jednak czy potrafisz rozpoznać grzyby? Upewnij się, czy wiesz, jak wyglądają.

Na Jurze, w okolicach Częstochowy grzybiarze największe zbiory mają w lasach pod Olsztynem, w lasach złotopotockich. Z kolei w powiecie myszkowskim warto wybrać się na grzyby na Czarny Kamień, na pograniczu gmin Żarki i Niegowa. do Ogorzelnika w gminie Niegowa. Grzybne lasy są też w okolicach Zabrza - lasy w okolicach miejscowości Czekanów, szczególnie bogate w podgrzybki zajączki, podgrzybki aksamitne, koźlarze czerwone, lasy gm. Rudziniec za Gliwicami, lasy w okolicach Sierpowic i Szyc, lasy w okolicach Rybnika, lasy koło Poręby koło Zawiercia, w stronę Chruszczobrodu. Dużo grzybów jest ju z na targowiskach. Handel odbywa się bardzo dowolnie.

Potrafisz rozpoznać grzyby? Upewnij się, czy wiesz, jak wyglądają. Kliknij poniżej i zobacz zdjęcia

Tymczasem formalnie można sprzedawać tylko jeden gatunek grzybów z podaniem miejsca, gdzie były zbierane. Na targowiskach, a także przy drogach wWolno sprzedawać tylko jeden gatunek, a handlujący ma obowiązek umieścić w widocznym miejscu kartkę z informacją kto, kiedy i gdzie zbierał grzyby. Jednak u ulicznych handlarzy kupić można prawie wszystkie gatunki grzybów. Na targowiskach przepisy starają się egzekwować strażnicy miejscy i pracownicy sanepidu. Na targowiskach powinni być zatrudnieni klasyfikatorzy grzybów albo grzyboznawcy. W handlu obnośnym dopuszcza się do sprzedaży tylko grzyby hodowlane. Klasyfikatorów ma sanepid. Atest wydany handlującemu na targowisku jest ważny tylko 48 godzin.

Musisz to wiedzieć

Nawet jadalny grzyb może spowodować zaburzenia żołądkowe. Zbierane do foliowych woreczków i reklamówek ulegają zaparzeniu, co powoduje utlenianie i niekorzystne dla organizmu człowieka zmiany po konsumpcji. Przygotowania kulinarne nic już nie dają. Grzyby najlepiej zbierać do wiklinowych koszyków, otwartych kubełków.

Grzyby w porównaniu do innych roślin z runa leśnego kumulują więcej cezu i metali ciężkich. Nie ma jednak powodów do paniki. Aby człowiek mógł z tego powodu odczuć jakieś konsekwencje dla zdrowia, musiałby zjeść około pół kilograma suszonych grzybów. Jest to praktycznie niemożliwe. Możemy jednak zatruć się grzybami, które rosną w pobliżu pól czy dróg o dużym natężeniu ruchu. Grzyby łatwo wchłaniają z podłoża nawozy sztuczne i ołów ze spalin. Unikajmy zbierania pieczarek na łąkach obficie nawożonych.

Grzyby są ciężkostrawne. Kto ma wrażliwy żołądek, może po konsumpcji odczuwać przykre dolegliwości. Nie należy podawać grzybów małym dzieciom. Picie wódeczki "pod grzybka" może być bardzo niebezpieczne, bo alkohol wzmacnia działanie substancji toksycznych. Odgrzewana smażonka nawet z najszlachetniejszych gatunków może nam poważnie zaszkodzić. Grzyby dodawane do potraw przede wszystkim poprawiają walory smakowe. Głównym pierwiastkiem, który występuje w grzybach, jest potas, kontrolujący ciśnienie krwi i poprawiający koncentrację. Grzyby zawierają również: żelazo, wapń, fosfor, jod, selen, sole magnezu. Obfitują w witaminy, zwłaszcza z grupy B, szczególnie witaminę B1, B2 a także B3. Największą zawartością witaminy B1 wyróżniają się kurki. Zawartość witaminy B2 w grzybach jest większa niż w warzywach. Borowiki i podgrzybki obfitują w witaminę D2. Grzyby zawierają również niewielkie ilości witaminy C, a także śladowe ilości witaminy B12 i E. Znajdują się w nich też substancje antyoksydacyjne. Etanolowe ekstrakty ze 150 gatunków grzybów wykazują działanie przeciwutleniające.

Do sprzedaży dopuszczonych jest tylko 30 gatunków spośród 1,5 tys. jadalnych, występujących w Polsce. Pozostałe rodzaje można zbierać, ale nie wolno nimi handlować. Roczny zbiór w całej Polsce szacuje się na około 18 tys. ton, co w przeliczeniu na jednego mieszkańca daje 0,5 kg świeżych grzybów. Od tej ilości trzeba odjąć kilkaset ton wysyłanych na eksport, przede wszystkim kurek, chociaż skup jest ograniczony.

Nie przeocz

Zobacz koniecznie

Bądź na bieżąco i obserwuj

Firmy mają problem. Dlaczego? Zobacz wyniki badania

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie