Spis treści
Branża drobiarska jest mocno zaniepokojona rosnącymi kosztami energii i nie chodzi tu tylko o polski rynek. Na przykład w Holandii energia podrożała trzykrotnie. Dalsza produkcja stoi na niepewnym gruncie, o czym rozmawiały delegacje 5 września podczas posiedzenia grupy roboczej „Drób i jaja” Copa-Cogeca.
Czy zabraknie nam mięsa drobiowego? Produkcja pod znakiem zapytania
Niepewność produkcji może zagrozić bezpieczeństwu żywnościowemu Unii Europejskiej. Problem są nie tylko niezwykle wysokie ceny energii, ale też kłopoty z jej fizyczną dostępnością. Polskie fermy drobiu zimą potrzebują do ogrzania obiektów gazu, ale 40% korzysta także z węgla.
Polecamy też: Cena mleka prosto od krowy. Ile kosztuje ser, masło oraz jajka od szczęśliwych kur. Jedzenie prosto z gospodarstwa
– Nasi hodowcy już sygnalizują, że zimą może dojść do wstrzymania produkcji. Dotyczy to zarówno wylęgarni jak i ferm produkujących jaja i brojlery – alarmuje Anna Zubków z Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu.
Rosnące koszty to wyższe ceny końcowe, czyli również te w sklepach. Jeśli jaja i produkty drobiarskie będą drogie, to konsumenci będą ich kupowali mniej.
Rola ukraińskiej produkcji drobiu na unijnym rynku
Podczas spotkania Copa-Cogeca rozmawiano również o niepokoju unijnych hodowców drobiu w związku z dalszą sytuacją z Ukrainą, która w ramach pomocy po rosyjskiej agresji otrzymała wolny dostęp do unijnego rynku rolnego. Miało to trwać rok, ale już wiadomo, że Kijów zabiega o przedłużenie.
– W związku z grypą ptaków produkcja w UE jest mniejsza, więc napływ ukraińskich jaj i mięsa drobiowego nie jest tak bardzo odczuwalny, ale to może się bardzo szybko zmienić. Trzeba także pamiętać, że tak naprawdę z wolnego dostępu do unijnego rynku korzysta jedna duża firma. Mamy wątpliwości czy pomoc dla ukraińskiego oligarchy kosztem unijnych farmerów jest najlepszym pomysłem – powiedziała Anna Zubków z PZZHiPD.
Hodowla klatkowa drobiu. Unia pracuj nad przepisami
Innym z tematów, który żywo interesuje branżę, jest propozycja Komisji Europejskiej dotyczącej zakazu hodowli klatkowej. To pokłosie inicjatywy obywatelskiej "Koniec epoki klatkowej”.
- Pod inicjatywą obywatelską zebrano 1,4 mln podpisów i Komisji Europejska postanowiła rozpocząć prace nad stosowaną legislacją. Tymczasem to zaledwie promil wszystkich obywateli Unii Europejskiej. Dlaczego tak mała grupa ludzi ma decydować o tym, co będą jedli pozostali Europejczycy – pytała A. Zubków.
Organizacje hodowców działające w Copa-Cogeca są zdania, że zmiana powinna być wprowadzana w sposób rozsądny, zapewniając maksymalnie długi okres przejściowy na wycofywanie klatek. Transformacja powinna być finansowana ich zdaniem przez Brukselę, a konsumenci muszą być świadomi, że poniosą koszty tych zmian.
Drobiarze podkreślają, że ich pierwszym i najważniejszym celem jest zapewnienie, aby zwierzęta były zdrowe i dobrze leczone. Byli i zawsze są przygotowani, aby iść w kierunku jeszcze większego podniesienia standardów, które już są jednymi z najwyższych na świecie, zgodnie z zapotrzebowaniem rynku.
Dyrektywa o emisjach przemysłowych (IED) to kolejna legislacyjna inicjatywa, która budzi wątpliwości. Zgodnie z pomysłami Brukseli gospodarstwa rodzinne powyżej 150 dużych jednostek przeliczeniowych (DJP), będą traktowane jako „instalacje rolno-przemysłowe”. Z analiz Copa-Cogeca wynika, że proponowane zmiany doprowadzą do wzrostu obciążeń administracyjnych i kosztów.
Obecnie przepisy IED dotyczą ferm powyżej 40 tys. sztuk zwierząt. Po zmianach będzie to ok. 10 tys. niosek oraz ok. 21 tys. brojlerów. Nowe przepisy dotkną 184 tys. ferm hodowlanych w Unii Europejskiej.
Zwalczanie grypy ptaków ze zmianami w przepisach
Pozytywną informacją dla sektora jest to, że Komisja Europejska wprowadziła długo zapowiadane zmiany w przepisach dotyczących zwalczania grypy ptaków. Teraz hodowcy drobiu wolno wybiegowego, którzy w związku z HPAI byli zmuszeni trzymać zwierzęta w zamknięciu nie będą tracić możliwości sprzedaży go jako wolno wybiegowy.
Wcześniej mimo poniesionych kosztów musieli go sprzedawać jako drób konwencjonalny. Dlatego wprowadzono zasadę, że tacy hodowcy z powodu HPAI bez konsekwencji mogą trzymać drób w zamknięciu 16 tygodni.
Źródło: Federacja Brązowych Związków Producentów Rolnych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót