Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

100% sok z arbuza WIDEO Soki i napoje dobre na upał CO PIĆ W UPAŁ?

KAG
Sok z arbuza to najlepszy sposób na upał. Jak przygotować sok z arbuza? Zobacz krótki poradnik wideo
Sok z arbuza to najlepszy sposób na upał. Jak przygotować sok z arbuza? Zobacz krótki poradnik wideo ARC
Sok z arbuza to absolutny hit ostatnich dni. 93% Polaków jest zdania, że prawidłowe odżywianie ma istotny wpływ na zdrowie. O odpowiednie żywienie najprościej zadbać w lecie, kiedy mamy łatwy dostęp do świeżych produktów. Najprościej samemu zrobić sok z arbuza, który szybko gasi pragnienie.

SOKI I NAPOJE NA LATO
„Latem natura daje nam możliwość urozmaicenia jadłospisu. Warto z tego skorzystać i jeść różnorodne owoce i warzywa dostępne na rynku” – zachęca w wywiadzie dla serwisu infoWire.pl Joanna Giza, dietetyk z firmy Pogotowie Kulinarne. Zwracajmy uwagę na to, w jaki sposób są one przechowywane przez sprzedawców. Upał sprzyja szybszemu psuciu się – sprawdzajmy, czy warzywa i owoce nie są zgniłe ani spleśniałe. Nie warto kupować też tych przejrzałych.

Zamiast łakoci jedzmy słodkie truskawki, czereśnie czy jagody. Owoce te wyśmienicie sprawdzają się jako składniki koktajli i sorbetów. Wśród Polaków popularne są także owocowe i warzywne chłodniki. Unikajmy jedzenia tłustego (ciężkostrawnego) oraz kremowych ciast. Pamiętajmy natomiast o rybach.

Do picia w upalne dni najbardziej wskazana jest woda z cytryną. Dobre są również lekkie napary ziołowe i słaba herbata. Jeśli chodzi o soki, wybierajmy te, które nie są sztucznie dosalane i dosładzane. Ze względu na wartość energetyczną traktujmy je jako jedzenie, a nie napoje.

NAPOJE NA LATO

SOK Z ARBUZA

Napoje na lato, czyli sok z arbuza i inne pomysły na ochłodę

Jednym z podstawowych sposobów na ochłodę jest ciągłe nawadnianie organizmu. W czasie upałów nasze ciało szybciej pozbywa się wody, przez co jesteśmy bardziej narażeni na doskwierające uczucie dyskomfortu cieplnego. Warto przy tym pamiętać, że nie każdy sok odpowiednio nawodni nasz organizm.

Idealnym napojem na lato jest sok z arbuza. Owoc ten składa się w 92 procentach z wody, dlatego idealnie nadaje się do nawadniania organizmu. Arbuz jest także bogaty w wiele innych, cennych składników jak np. przeciwutleniacze w postaci karotenoidów, witaminę A i C oraz minerały - potas i magnez.

JAK PRZYGOTOWAĆ SOK Z ARBUZA? ZOBACZ NA STR. 2.
Przygotowanie soku z arbuza jest dziecinnie proste. Oczywiście, aby go przyrządzić potrzebujemy samego owocu, w którym wykonujemy dziurę o średnicy kilkunastu centymetrów. Następnie do otworu wkładamy mikser i powoli miksujemy wnętrze owocu do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

JAK PRZYGOTOWAĆ SOK Z ARBUZA?

Na koniec do otworu wkładamy lejek przygotowany z plastikowego kubka i rozlewamy sok z arbuza do szklanek. Nie powinniśmy się przejmować pestkami znajdującymi się w soku ponieważ są one bogate w wiele minerałów takich jak fosfor, cynk, żelazo. Poza nimi pestki arbuza to bogate źródło białka oraz witamin z grupy B.

Sposoby na upał - Agua fresca z ogórka

Wśród napoi idealnych na letnie upały nie mogło zabraknąć agua fresca z ogórka. Napoje tego typu dobrze znane są w krajach Ameryki Środkowej. Przyrządza się je z owoców, zbóż, cukru oraz wody. Wszystkie składniki łączy się ze sobą a następnie miksuje. Na ulicach Meksyku agua fresca (świeże wody) sprzedawane są w plastikowych torebkach razem z rurkami.

Agua fresca można przyrządzić także z ogórka, który znakomicie gasi pragnienie. Do przyrządzenia tego napoju będziemy potrzebowali:

  • 1 ogórek
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka wody
  • świeża mięta
  • kostki lodu

Na początku musimy obrać ogórka i pokroić go na mniejsze kawałki. Następnie łączymy go z pozostałymi składnikami w blenderze. Całość dokładnie miksujemy. W razie potrzeby możemy dodać trochę wody w celu uzyskania lepszej konsystencji. Na koniec napój przelewamy przez sitko do szklanki, dodajemy mięte i kostki lodu.

Sposoby na upał - napój miętowo-herbaciany

Bardzo dobrym napojem na letnie upały jest herbata. W tym miejscu uspokajamy, nie mamy na myśli gorącej herbaty. W tym przypadku herbaciane listki zaparzamy na zimno metodą "cold brew". Taki napar charakteryzuje się zdecydowanie inną paletą smakową niż herbata parzona na ciepło.

Choć parzenie herbaty na zimno wydaje się dość abstrakcyjnym pomysłem, to sposób ten znany jest od setek lat. Dzięki zastosowaniu takiej techniki herbata uwalnia znacznie mniej katechin oraz kofeiny. Napar jest łagodniejszy, słodszy, charakteryzuje się mniejszą goryczą.

Do przygotowania tego napoju potrzebujemy kilka liści mięty, zielonej herbaty i odrobinę czasu.

Na początku dokładnie czyścimy dzbanek. Do środka wkładamy herbatę (proponujemy włożyć 1,5x więcej herbaty niż normalnie na taką ilość wody). Następnie zalewamy listki zimną wodą i przykrywamy. Teraz herbatę wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny. Po tym czasie wyjmujemy herbatę z lodówki i ją przecedzamy. Na koniec do środka dodajemy kilka listków mięty i mamy gotowy pyszny, chłodzący napój na lato.


*Wybieramy Dziewczynę Lata 2015 ZGŁOŚ SIĘ i ZAGŁOSUJ NA KANDYDATKĘ
*Burza na Śląsku i Zagłębiu. Skutki nawałnic są potworne ZDJĘCIA + WIDEO
*Przepis na leczo SPRAWDZONY I NAJSZYBSZY
*Ceny żywności mamy najniższe w Europie SPRAWDŹ PORÓWNANIE
*Katowice stają się centrum IT w Polsce. Ile można zarobić?
*Zoo w Chorzowie od kuchni. Tego nie zobaczysz w czasie zwiedzania ZDJĘCIA I WIDEO

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo