Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1181 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Croque monsieur prosto z Francji. Zobacz przepis na popularną kanapkę
Kuchnia francuska kojarzy się smakoszom z elegancją i wyrafinowanym smakiem. Jednak wiele potraw przygotowywanych jest na bazie łatwo dostępnych składników o...
Wyjątkowe ciasto do kawy. Zemsta teściowej to prawdziwy frykas
Połączenie słodyczy i kwaskowatości owoców, a także chrupkiej bezy i delikatnej masy kremowej daje niesamowity efekt. Ciasto zemsta teściowej rozpływa się w...
Frytki z marchewki na zdrową przekąskę. Po prostu do schrupania!
Masz ochotę na frytki, ale smak tych z ziemniaków już ci spowszedniał? Mam pomysł na pyszne i chrupiące frytki marchewkowe. Ponadto pieczona marchewka staje się...
Smakują jak u mamy. Wypróbuj tanie pulpety w sosie pieczarkowym
Domowe pulpety w sosie pieczarkowym to sycące danie, które można zrobić na rodzinny obiad. Świetnie smakują zarówno przygotowane z wieprzowiny, jak i drobiu, a...
Koktajl ze szpinakiem na śniadanie. Ten napój nasyci na długo
Domowy koktajl ze szpinakiem może być przygotowany na wiele sposobów. Najczęściej liście szpinaku łączone są z kawałkami jabłka, banana i pomarańczy. Zazwyczaj...
Sałatka wygnańca na obiad. Oto przepis z białą fasolę
Prosty przysmak z białą fasolą znany jest pod nazwą sałatki wygnańca. Wedle legendy tym daniem miał zajadać się Napoleon Bonaparte przebywający na zesłaniu na...
Najsmaczniejsze sałatki z jajkami. Idealne propozycje na Wielkanoc
Wielkanoc nieodłącznie wiąże się z domowymi sałatkami z użyciem jajek. Jednak trzeba podjąć decyzję, jakie przekąski najbardziej przypadną do gustu domownikom i...
Pyszny sernik na herbatnikach. Przy nim nie wiele się napracujesz
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć sernika. Zachęcam do zrobienia szybkiego sernika na herbatnikach. Nie trzeba nawet napracować się przy rozkruszaniu...
Eleganckie koreczki z kabanosem. Szybka, smaczna i pyszna przekąska
Szukasz szybkiej przekąski na spotkanie w rodzinnym gronie lub ze znajomymi? Proponujemy ze składników zazwyczaj podawanych wraz z deską serów zrobić szybki...
Pasta pistacjowa do deserów. Zrobisz ją w kilka chwil
Pasta pistacjowa to niezwykle proste w wykonaniu smarowidło, które sprawdza się jako dodatek do świątecznych serników. Niestety w sklepach pasta z pistacji nie...