Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1145 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Smakowite bułki z pieczarkami. Ten przepis jest lepszy od tego z PRL-u!
Bułki z pieczarkami wiele osób wspomina jako rodzaj zapiekanki, choć w sklepikach szkolnych dostępne były w formie wytrawnych drożdżówek. Najważniejsze jest...
Pyszna sałatka z makaronem ryżowym. Idealne danie na lunch
Prosta i smaczna sałatka z makaronem ryżowym to przysmak, który zrobisz w 20 minut. Wystarczy pokroić w słupki warzywa, ugotować makaron i wymieszać je z...
Najciekawsze ciasta z kremem na imprezę. Poznaj 5 słodkich hitów
Imprezy karnawałowe poza daniami na gorąco powinny uwzględnić małe co nieco. Szczególnie na przyjęciach sprawdzą się spektakularnie wyglądające ciasta z kremem....
Zupa dziadowska jak za dawnych lat. Takie danie robiły nasze babcie
Zupa dziadowska to pomysł na sycący posiłek wypełniony tanimi warzywami korzeniowymi, kaszą i fasolą. Taki budżetowy posiłek dla całej rodziny pochodzi z czasów...
Domowe naleśniki na zakwasie. Zdrowa przekąska na śniadanie
Domowi piekarze mogą zastanawiać się, co zrobić z resztką zakwasu chlebowego. Szczególnie gdy do karmienia potrzebna jest łyżeczka, a pozostałą część szkoda...
Najsmaczniejsza kawa nie tylko z mlekiem i cukrem. Te dodatki ulepszą smak
Może z trudem wyobrażasz sobie poranek bez kubka czarnej kawy? Znamy patenty, które ulepszą smak małej czarnej. Poza dawką kofeiny, która ma pobudzić o świcie...
Sycące jajka po ranczersku. Poznaj danie, które doda wigoru na dobry początek dnia
Jajka po ranczersku znane są na świecie pod nazwą huevos rancheros i wywodzą się z kuchni meksykańskiej. Sadzone jajka w przecierze pomidorowym podawane są z...
Rozgrzewające curry ze szpinakiem na obiad. To danie wprawia w błogostan
Curry ze szpinakiem i ciecierzycą to prosty, zdrowy i dość szybki przepis na rozgrzewający posiłek. W garnku wystarczy podsmażyć warzywa z przyprawą curry,...
Sycąca granola orzechowa. Chrupiąca przekąska do gęstego jogurtu
Domowa granola orzechowa to zdrowy przysmak idealny do pochrupania. Warto dodawać go do jogurtu greckiego lub zalać mlekiem. Do granoli z orzechów warto dodawać...
Najsmaczniejszy chleb w jajku z patelni. Tak odświeżysz czerstwe kromki
Najprostszy przepis na chleb w jajku zna niemal każdy. Ta metoda nie wymaga wielu składników. Wystarczy wymieszać jajko z odrobiną mleka lub wody rozmieszać...