Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1113 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Pomysły na dania z pieczarkami. Zobacz 5 najsmaczniejszych przepisów z grzybami
Pieczarki to łatwo dostępne grzyby przez cały rok. Co więcej, z łatwością można uprawiać je samemu w chłodnym pomieszczaniu. Mając nadmiar pieczarek, można...
Pomysł na zdrowy i pyszny deser. Oto przepis na chrupiące ciastka z płatków owsianych
Chrupiące ciasteczka z płatków owsianych to idealna przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek. Do ciastek dodawane są suszone morele, które są słodkie i...
Drugie życie ugotowanych ziemniaków. Poznaj 7 prostych dań na domowe obiady
Zazwyczaj gotując ziemniaki do obiadu, część z nich zostaje niezjedzona. Mogą być w formie purée lub po prostu ugotowanych warzyw. Można zastanawiać się, co z...
Przepyszne spaghetti z kurczakiem. Idealne danie na zimowy obiad
Rozgrzewające spaghetti z kurczakiem w kremowym sosie na bazie mascarpone to idealne danie na zimę. Posiłek nie należy do niskokalorycznych, jednak dodaje...
Kremowy sernik nowojorski. To ciasto rozpływa się w ustach
Sernik nowojorski to wypiek, który łączy kremową i zwartą masę twarogową z maślanym spodem. Do masy dodaje się kwaśną śmietanę, która nadaje ciastu wyrazistego...
Najprostsze racuchy na maślance. Do schrupania na słodko i na słono
Domowe racuchy na maślance bez drożdży nie potrzebują wyrastania. Dlatego ich smakiem możecie cieszyć się już po 30 minutach. Wystarczy przesiać suche składniki...
Lubisz wytrawne wypieki? Wypróbuj puszysty chlebek z ziołami i czosnkiem
Chlebek ziołowy to pomysł na zrobienie aromatycznej przystawki na imprezę lub spotkanie w rodzinnym gronie. Za smak odpowiada połączenie bazylii, natki...
Delikatne ptysie na karnawał. Przepis na deser rozpływający się w ustach
Ciasto parzone może onieśmielać domowych cukierników. Dobrze przygotowane ciasto będzie bazą do zrobienia ptysi, eklerów i profiterolek, czyli ptysiów...
Obłędnie pyszne kotlety mielone z piekarnika. Rodzina nie szczędzi nad nimi pochwał!
Mięso mielone z indyka nie musi być usmażone na patelni, ani panierowane w bułce tartej. Na szybki posiłek polecam zrobić kotlety mielone z piekarnika...
Sylwestrowe dania na gorąco. Wśród nich rozgrzewający rosół i sycące gulasze
W trakcie zabaw sylwestrowych potrzebne są także pożywne dania na gorąco. Wiele z nich ma za zadanie rozgrzać i dodać sił do tańczenia do białego rana. Wśród...