Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1168 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Modna usługa niebezpieczna dla zdrowia! RPP wydał oficjalne ostrzeżenie
Kroplówki witaminowe stosuje się, by szybko suplementować organizm witaminami i składnikami mineralnymi. Oferowane komercyjnie są jednak niebezpieczne dla...
„Czarcie jajo” to najzdrowszy grzyb leczniczy w Europie. Uwaga, dorosły śmierdzi!
Czarcie czy węże jajo to potoczna nazwa niedojrzałego owocnika sromotnika bezwstydnego. Nazywany też wstydliwym i smrodliwym, sromotnik ten jest grzybem o...
Leki na cukrzycę powodują raka? Wyniki badań zaskakują!
Powikłania cukrzycy to częstszy rozwój nowotworów. Czy jednak leki dla diabetyków chronią przed chorobą onkologiczną? Zbadano to w Kanadzie, jednak wyniki...
Produkty pszczele to nie tylko miód. Są jeszcze zdrowsze i leczą choroby
Produkty pszczele to wyroby pozyskiwane z ula. Jest ich naprawdę sporo, jednak większość osób korzysta jedynie z najsłodszego z nich, jakim jest miód....
SLA atakuje nerwy i mięśnie. Chorowali na nią Bryan Randall i Stephen Hawking
Stwardnienie zanikowe boczne to jedna z najbardziej podstępnych chorób. SLA zabiera kolejne osoby, jak obecnie partnera Sandry Bullock czy słynnego fizyka...
To czas na nalewkę z mirabelek. Te śliwki są pyszne i zdrowe
Nalewka z mirabelek to leczniczy trunek z bardzo smacznych, aromatycznych i zdrowych owoców, które w Polsce nie cieszą się zbyt dużą popularnością. A szkoda, bo...
Wiśnie zdrowsze niż czereśnie! Wspomogą leczenie wielu problemów
Wiśni nie jemy tak chętnie, jak czereśni, a szkoda. Choć są kwaśnie i często mało słodkie, stanowią znacznie lepszy wybór w diecie. Owoce wiśni obfitują w...
Popularny lek przeciwzakrzepowy na raka. Takie środki stosują pacjenci w Polsce
Leki przeciwzakrzepowe są często przepisywane pacjentom szpitalnym, by zapobiegać powikłaniom zabiegów i terapii. Nie tylko jednak chronią przed groźnymi dla...
Mają niedoceniane właściwości antyrakowe. Najzdrowsze gatunki są nie tylko z lasu!
Grzyby to stały element antyrakowej diety – warto jeść je jak najczęściej, by wspomagać ochronę przed nowotworami. A także przed wirusami, antybiotykoopornymi...
5 prostych ćwiczeń na kobiece mięśnie. Być może już robisz je na co dzień!
Kobiece zdrowie bardzo zależy od mocnych mięśni dna miednicy, nazywanych też mięśniami Kegla. To one trzymają narządy na swoim miejscu – i żeby tak było, warto...