![Obróbka termiczna grzybów oraz ich łączenie z innymi...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/4f/97/6347fc77a91ae_o_large.jpg)
Cała prawda o grzybach. Komu zaszkodzą, a jakie są ich zalety dla zdrowia? 9 ważnych rzeczy, które powinieneś wiedzieć
Ewa Glońska-Strączek, psychodietytyk, Polsko-Amerykańskie Kliniki Serca, Grupa American Heart of Poland przedstawia prawdę na temat tych leśnych specjałów
Obróbka termiczna grzybów oraz ich łączenie z innymi produktami jest niezwykle ważne.
- Unikajmy smażenie grzybów, są nie tylko wyjątkowo kaloryczne, ponieważ chłoną tłuszcz, ale także mogą spowodować problemy żołądkowe, niestrawność i wzdęcia. Najlepszym wyborem będą grzyby gotowane, duszone. Warto do nich dodać takie przyprawy, jak majeranek, tymianek, kminek, czy też rozmaryn - wpływają pozytywnie na trawienie. Nie podawajmy grzybów ze śmietaną, alkoholem, tłustym mięsem, ponieważ wydłuża to czas trawienia zjedzonego przez nas posiłku. Przy wrażliwym żołądku, nie serwujmy ich z warzywami strączkowymi i produktami wzdymającymi np. cebulą – ostrzega ekspert.
Zobacz kolejne zdjęcia, w których znajdziesz ważne informacje o grzybach. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE